‘Dodental Filippijnen rond de 2000’ - zorgen om 23 Nederlanders

Een luchtfoto van de stad Tacloban van afgelopen zaterdag. Foto AP / Filippijnse luchtmacht

Het dodental na de tyfoon op de Filippijnen ligt waarschijnlijk tussen de 2000 en 2500. Dat zei president Benigno Aquino in een interview met CNN. Eerder lag de schatting op 10 duizend doden.

“Het beeld dat ik nu heb van de situatie is dat er rond de tweeduizend doden zijn. Maar dit kan hoger uitvallen. Ik denk dat tienduizend te veel is.”

Zorgen om 23 Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag tegen persdienst Novum dat het aantal Nederlanders op de Filippijnen met wie sinds tyfoon Haiyan geen contact meer is geweest, is opgelopen tot 23. Gisteren waren er nog zestien. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukt tegenover persdienst Novum dat hun vermissing niet hoeft te betekenen dat de 23 iets ernstigs is overkomen.

Op de lijst met mensen met wie geen contact is te krijgen, staan niet dagenlang dezelfde namen, zegt de woordvoerder. De afgelopen dagen konden namen worden weggestreept toen bleek dat de ‘vermisten’ in orde waren. Toch kwamen er ook weer nieuwe meldingen bij. Aanvankelijk namen vooral familieleden en naaste vrienden contact op met het ministerie. Inmiddels bellen er ook andere mensen, bijvoorbeeld mensen die iemand op Twitter volgen en daar al dagenlang niets nieuws op hebben zien verschijnen.

Vanaf sommige plekken op de Filippijnen is het momenteel daarbij lastig contact op te nemen met de achterban, onder meer doordat veel telefoonverbindingen platliggen.

Nationale televisieactie voor hulp

Volgende week maandag is er een nationale televisieactie om geld in te zamelen voor hulp aan de Filippijnen, werd zojuist bekendgemaakt. Gisteren opende de stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) giro 555. Onze correspondent Melle Garschagen is in de havenstad Ormoc, en zegt dat er een ernstig gebrek is aan hulp.

“Iedereen die hulp kan bieden - militairen, artsen, politie, verpleegsters - is zelf ook slachtoffer. Ze gaan niet aan het werk. Veel ziekenhuizen zijn dicht. Er is nagenoeg geen elektriciteit.”

Lees hier ons achtergrondartikel: ‘Een van de zwaarste stormen ooit trof de Filippijnen: dit weten we tot nu toe’