Zoenende vrouwen op het ijs

Het grote vraagstuk van de Olympische Spelen in Sotsji volgend jaar wordt hoe wereldatleten omgaan met de omstreden antihomowet in Rusland. Het land liet al eerder weten zich te houden aan het Olympisch Handvest waarin vastgelegd staat dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid is verboden. Maar mogen homoseksuele atleten ook zichzelf zijn, vraagt LGBT-organisatie All Out zich af in YouTube-video #LoveAlwaysWins. Hierin wordt de innerlijke worsteling van een lesbische Olympisch winnaar duidelijk gemaakt; viert zij haar overwinning met haar geliefde of verbergt zij haar geaardheid om een scène te voorkomen. Tijdens haar worsteling zijn de woorden van voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge te horen gedurende de Spelen in Londen. De beelden en de toespraak van Rogge – over vriendschap en respect – schetsen het pijnlijke contrast tussen de olympische idealen en de werkelijkheid.