Wat wordt het? De PS4 of de Xbox One?

Deze maand worden de Playstation 4 en Xbox One gepresenteerd De consoles hebben jaren op zich laten wachten Wat krijgen we? Vier vragen

Acht jaar lang gedraai, geruchten, nieuwtjes en ontkennen. En die vragen, altijd weer dezelfde vragen van journalisten aan Microsoft- en Sonywoordvoerders. Wanneer krijgen we nu ein-de-lijk de opvolger van de Xbox 360 en Playstation 3?

Deze maand. Donderdag wordt in New York de Playstation 4 officieel gelanceerd. Over anderhalve week volgt de Xbox One. Beide spelcomputers moeten hun succesvolle voorganger doen vergeten: de Playstation 3 en Xbox 360 zijn allebei tachtig miljoen keer verkocht.

Waarom juist nu?

Beide consoles waren aan vervanging toe. Gamemakers lopen tegen de limiet van beide apparaten aan. Zowel de Xbox One als de PS4 is tot wel acht keer sneller dan zijn voorganger. Dat betekent: nog meer detail en een realistischere game-ervaring.

Daarnaast kunnen de gamedivisies van Microsoft en Sony wel een impuls gebruiken. De gamemarkt verandert in hoog tempo, vanwege de komst van relatief kleinere en goedkopere spellen op smartphones en tablets. Dat gaat ten koste van de verkoop van consoles en computerspellen op schijfjes.

In Nederland werden er vorig jaar 5,1 miljoen consolegames verkocht tegenover 6,4 miljoen een jaar eerder. Dat verlies wordt gedeeltelijk gecompenseerd met de verkoop van digitale spellen, waar geen schijfje aan te pas komt. Het aantal verkochte consoles daalde in 2012 van 800.000 naar 500.000 stuks.

Een nieuwe console zorgt voor een opleving van de spellenverkoop. Om huidige Playstation- en Xboxeigenaren te verleiden tot een nieuw apparaat, zijn oude spellen niet op de nieuwe machines af te spelen. Al heeft Sony beloofd dat er een online gamebibliotheek komt waarmee je oude Playstationspellen ook op de nieuwe PS4 kunt spelen.

Zowel de Xbox One als de Playstation4 zijn meer van deze tijd, waarin gamen vooral ‘sociaal’ moet zijn. Zo wordt het makkelijker om via videochatten andere gamers om hulp te vragen. Ook kun je video’s en foto’s van jezelf maken.

Wat zijn de verschillen tussen beide apparaten?

Technisch ontlopen de PS4 en Xbox One elkaar niet zoveel. Processor, harddiskruimte (500 gigabyte), geheugen en extraatjes (Blu Ray-speler) zijn bij beide consoles gelijkwaardig.

Ook hebben beide apparaten een motion control-functie. Ofwel: spelen zonder een kastje, waarbij een camera je bewegingen registreert. De Xbox360 had die mogelijkheid al met de Kinect die goed verkocht, maar nauwelijks werd gebruikt. De reden: om te kunnen spelen moest je de halve woonkamer ombouwen, omdat een stoel in het blikveld van de camera direct tot problemen leidde.

De nieuwe Kinect is nauwkeuriger en ook de PS4 gaat verder met deze techniek. De nieuwe Playstation Eye zou hetzelfde moeten kunnen als Kinect. De Xbox One komt inclusief Kinect, de Playstation Eye moet je apart kopen. Vandaar ook het verschil in prijs: de Xbox One kost 499 euro (inclusief Kinect), de PS4 kost 399 euro.

Het verschil zit ‘m in de spellen die worden aangeboden. Beide consoles schermen met ‘exclusieve titels’. Zo kun je Forza Motorsport 5 alleen op de Xbox spelen, de nieuwe Killzone (in Nederland gemaakt) alleen op de Playstation.

Draaien de nieuwe Xbox en Playstation alleen om het spelen van computerspellen?

Nee. Microsoft en Sony gaan verder met de poging de console tot centrale apparaat in de huiskamer te maken. De PS4 en Xbox One moeten ook het apparaat worden waarmee je mp3’s luistert en videofilmpjes (YouTube), films en tv-series (Netflix, Hulu, HBO) kijkt. Een Xbox of Playstation is daarmee geen spelcomputer meer, maar een allround entertainment device.

En de concurrentie?

Concurrenten zijn er genoeg. Hardcore gamers verkiezen nog altijd vaak de pc boven de consoles: de pc is al snel een zwaardere machine. Voor de gelegenheidsgamer zijn de smartphone en tabletspellen een goed alternatief. Het worstelende Nintendo heeft besloten de prijs van de Wii U, de opvolger van de immens succesvolle Wii, te verlagen. Tot september heeft Nintendo pas 460.000 Wii U’s verkocht, terwijl het bedrijf mikt op 9 miljoen stuks dit jaar.

Dan zijn er nog de sympathieke initiatieven Ouya en Gamestick. De Ouya, een vierkant kastje voor 75 euro, kwam er na ruim 6 miljoen euro opgehaald te hebben op crowdfundwebsite Kickstarter. De doorgaans kleine, door onafhankelijke ontwikkelaars geproduceerde spellen zijn in beginsel gratis.

Gamestick (te koop voor 60 euro), geplaagd door productieproblemen, is een miniconsole, die je direct in je televisie steekt. Spellen download je via wifi en speel je op je televisiescherm. De Gamestick wordt, als het goed is, eind deze week gepresenteerd.

    • Stijn Bronzwaer