Voor Lionel Messi is 2013 een jaar om snel te vergeten

De beste voetballer ter wereld is voor zes tot acht weken uitgeschakeld. 2013 is een ‘rampjaar’ voor de dribbelaar.

Lionel Messi is voor de tweede keer dit jaar geblesseerd aan de linkerhamstring, al zijn derde hamstringblessure in 2013. Een scheur in de spier houdt hem de komende zes tot acht weken aan de kant, meldde zijn club FC Barcelona gisteren, en dat betekent dat de beste voetballer ter wereld pas volgend jaar weer in actie komt.

Daarmee kan er een streep gezet worden door zijn aspiraties om de FIFA Gouden Bal voor wereldvoetballer van het jaar voor de vijfde keer te winnen, na een jaar dat naar Messi’s maatstaven teleurstellend is geweest. In 2012 verbrak hij nog het record van de Duitser Gerd Müller, die ooit 85 doelpunten in officiële wedstrijden in een kalenderjaar maakte. Messi scoorde vorig jaar 88 keer. In 2013 blijft hij steken op de helft: 44 goals.

Het ‘rampjaar’ begon nog met het winnen van de vierde Gouden Bal, een recordaantal. Maar FC Barcelona, dat nog wel landskampioen werd, werd door Real Madrid uitgeschakeld in het Spaanse bekertoernooi en door Bayern München vernederd in de halve finale van de Champions League. De goedlachse, dartele dribbelaar moest zich afgelopen september zelfs met zijn vader verantwoorden voor de Spaanse rechter onder verdenking van belastingontduiking.

De 26-jarige aanvaller staat volgend jaar voor de opgave om Argentinië in Brazilië naar de wereldtitel te leiden. De bescheiden successen met zijn land (jeugd-WK in 2005, gouden medaille op de Spelen in Beijing in 2008) vormen een hiaat op zijn cv vol records en prijzen. In eigen land zal hij zonder hoofdprijs met de nationale ploeg altijd in de schaduw blijven staan van zijn illustere landgenoot Diego Armando Maradona. Hij won met Argentinië in 1986 het WK.

Het voetballeven van Messi begon met fysieke tegenslag: door een groeistoornis kwam hij lange tijd niet boven de 1 meter 25 uit. Dankzij een hormoonbehandeling bereikte hij zijn nog altijd geringe huidige lengte van 1 meter 67. Met zijn explosiviteit en souplesse, kracht gecombineerd met lichtvoetigheid, tart hij de grenzen van het menselijk vermogen. Zijn hamstrings zijn de zwakste schakels.

Amsterdam blijft zo verstoken van een optreden van de beste voetballer aller tijden. Ajax, dat met Celtic en AC Milan strijdt om de tweede en derde plaats in de Champions League-poule, treft op 26 november een Barcelona zonder Messi.