VN willen 301 miljoen dollar voor hulp na tyfoon Filippijnen

Verenigde Naties zeggen 301 miljoen dollar nodig te hebben voor hulp aan de door tyfoon Haiyan getroffen gebieden in de Filippijnen. Dat meldt de BBC. Het geld moet worden gebruikt voor voedselhulp, medische zorg, onderdak en het opruimen en schoonmaken van het rampgebied.

Overlevenden wachten in overstroomde straten op hulp in de zwaar getroffen stad Tacloban in de provincie Leyte.
Overlevenden wachten in overstroomde straten op hulp in de zwaar getroffen stad Tacloban in de provincie Leyte. Foto AP / Aaron Favila

De Verenigde Naties zeggen dat er 301 miljoen dollar nodig is voor hulp aan de door tyfoon Haiyan getroffen gebieden in de Filippijnen. Dat meldt de BBC. Het geld moet worden gebruikt voor voedselhulp, medische zorg, onderdak en het opruimen en schoonmaken van het rampgebied.

Gevreesd wordt dat bij de natuurramp tienduizend mensen om het leven zijn gekomen. Volgens de VN zijn 637 duizend mensen ontheemd en elf miljoen mensen getroffen.

Eerste buitenlandse hulp komt op gang

De Verenigde Staten stuurden al een vliegdekschip naar het oosten van de Filippijnen. De bemanning gaat onder meer humanitaire hulp, voedsel en medische zorg bieden. Naar verwachting bereikt het schip over twee of drie dagen de kust van de archipel.

Ook Groot-Brittannië zendt schepen naar de Filippijnen, schrijft The Guardian. De HMS Daring vertrekt vanuit Singapore spoedig naar de Filippijnen.

Een van krachtigste tyfoons ooit in Filippijnen

Haiyan raasde vier dagen geleden over het oosten van de Filippijnen. Het was een van de krachtigste stormen die ooit aan land is gekomen en dreigt te zorgen voor de grootste natuurramp in de geschiedenis van de Filippijnen. Lees hier wat er tot nu toe bekend is.

De noodhulp komt traag op gang. Veel van de gebieden waar de tyfoon veel schade heeft aangericht zijn moeilijk bereikbaar.
Gisteren werd al bekend dat de VN 25 miljoen dollar vrijmaakte uit het noodhulpfonds Central Emergency Response Fund (CERF) dat is opgericht om in geval van acute nood zo snel mogelijk geld te mobiliseren.

De Europese Unie heeft in totaal dertien miljoen euro toegezegd voor hulp in de getroffen gebieden. De landbouw- en voedselorganisatie van de VN, de FAO, zegt vandaag 24 miljoen dollar nodig te hebben voor hulp aan visserijen en de landbouwsector.

    • Laura Klompenhouwer