Vliegdekschip VS naar Filippijnen - officiële dodental naar 1.744

Een inwoner van Palo in de provincie Leyte haalt water uit een slang. De weg naast haar wordt geblokkeerd door puin.
Een inwoner van Palo in de provincie Leyte haalt water uit een slang. De weg naast haar wordt geblokkeerd door puin. Foto Reuters/ Erik De Castro

De Verenigde Staten hebben de USS George Washington, een vliegdekschip, naar het oosten van de Filippijnen gestuurd om hulp te bieden aan de door tyfoon Haiyan zo zwaar getroffen gebieden. De verwachting is dat het schip over zo’n twee à drie dagen de kust van de archipel bereikt, meldt Reuters.

Het schip, waarop zich zo’n 5.000 militairen bevinden en meer dan tachtig vliegtuigen, zal zorgen voor een grote bijdrage aan de hulp in de getroffen gebieden. Volgens woordvoerder van het Pentagon George Little “zullen de schepen en vliegtuigen waar nodig humanitaire hulp, voorraden en medische zorg bieden”.

De USS George Washington ligt momenteel in Hong Kong, de bemanning is teruggeroepen van verlof. Naast het vliegdekschip zullen er ook enkele andere schepen naar de Filippijnen worden gezonden, waaronder torpedobootjagers en kruisers.

Ook Groot-Brittannië zendt schepen naar de Filippijnen, meldt The Guardian. De HMS Daring vertrekt vanuit Singapore spoedig naar de getroffen gebieden.

Officiële dodental naar 1.744, gaat stijgen

Volgens het laatste officiële dodental, zoals bekendgemaakt door de regering, zijn er door de tyfoon al 1.744 mensen om het leven gekomen. Dat meldt AP. De National Disaster Risk Reduction and Management Council (NDRRMC) op de Filippijnen heeft in een verklaring daarnaast gezegd dat er 2.487 mensen gewond zijn geraakt. Van beide aantallen is de verwachting dat deze nog flink gaan stijgen. Gevreesd wordt dat de tyfoon meer dan 10.000 mensen heeft gedood.

Acht doden in China

Haiyan bereikte gisteren als tropische storm het zuiden van China. Daar zijn tot nu toe acht mensen omgekomen. De schade loopt in de honderden miljoenen. Het zuidelijke eiland Hainan werd het zwaarst getroffen door de storm, die gepaard ging met flinke hoeveelheden regen. Een vrachtschip werd door de wind van zijn ligplaats weggerukt en naar zee gedreven. Hierdoor werden reddingswerkzaamheden door speedboten en helikopters belemmerd. Drie lichamen werden gevonden, vier andere bemanningsleden zijn nog vermist, meldt AP op gezag van China National Radio.

De vrees bestaat dat Haiyan voor de grootste natuurramp in de geschiedenis van de Filippijnen heeft gezorgd. De tyfoon bereikte snelheden tot 275 kilometer per uur en trof zeker zes eilanden. Het zwaarst getroffen werd de provincie Leyte, waar hoofdstad Tacloban bijna geheel met de grond gelijk is gemaakt.

Bij de dodelijkste storm tot nu toe in het land, orkaan Thelma in 1991, kwamen ongeveer 5.100 mensen om het leven. De grootste ramp in de geschiedenis van de Filippijnen was een aardbeving in 1976 met een kracht van 7.9 die aan 5.791 mensen het leven kostte.

In Nederland is giro 555 geopend voor de slachtoffers van de ramp.

Beelden van de verwoesting in Tacloban, op het eiland Leyte: