Trend bij nieuwe polis: selectie van ziekenhuizen

Strijd tussen verzekeraars wordt venijniger

Hoezo te weinig concurrentie tussen zorgverzekeraars?

De laatste twee grote partijen maakten vanochtend hun premies voor volgend jaar bekend, en alles wijst erop dat de strijd tussen de verzekeraars venijniger wordt.

De premies voor de verplichte basisverzekering zullen volgend jaar over een brede linie dalen. Vrijwel alle aanbieders zitten met hun tarief onder het niveau dat minister Edith Schippers (Zorg, VVD) in september zei te verwachten.

In haar begroting rekende de minister voor dit jaar op een maandpremie van gemiddeld 102 euro per maand, een daling met ruim 2 procent. Die daling werd vooral veroorzaakt doordat het tekort in een door de overheid beheerd ‘zorgverzekeringsfonds’ kleiner is geworden. Maar de zorgverzekeraars gaan dit jaar veel verder met hun verlagingen. Vrijwel allen duiken onder de grens van 100 euro per maand. Sommige komen zelfs met tarieven onder de 70 euro per maand.

Maar het is wel opletten welke voorwaarden daaraan zijn verbonden. De basisverzekering is een wettelijk voorgeschreven polis. De dekking wordt in de politiek bepaald en iedereen is verplicht er een af te sluiten. Op het eerste gezicht is de basispolis voor iedereen hetzelfde. Maar zorgverzekeraars hebben een paar knoppen waar ze nog wel aan mogen draaien.

De eerste is het eigen risico. Die bedraagt voor iedereen jaar minimaal 360 euro. Verzekerden kunnen hoger eigen risico kiezen, maximaal 860 euro. De andere knop van de zorgverzekeraar is een beperkte keuze van ziekenhuizen – dé trend dit jaar.

Menzis heeft Budgetbewust, een nieuwe polis die goedkoper is dan de reguliere basisverzekeringen. Daarvoor moet de verzekerde wel accepteren dat zijn keuzevrijheid beperkter is. Menzis heeft voor elf veel voorkomende aanbiedingen de „beste ziekenhuizen” geselecteerd. Zij garandeert dat er in 95 procent van de gevallen binnen een straal van 50 kilometer altijd zo’n ‘topzorgziekenhuis’ is. Op die manier kan de verzekeraar op een maandtarief van 86,50 euro per maand uitkomen, 16 procent lager dan het gemiddelde tarief dat het ministerie van Volksgezondheid voorspelt. Saillant detail: Medisch Centrum Alkmaar dat onlangs in Elsevier gekozen werd tot beste ziekenhuis van Nederland, valt bij Menzis buiten de selectie van ziekenhuizen, terwijl circa eenderde van de Nederlandse ziekenhuizen tot Menzis’ selectie behoort. Overigens behoort Medisch Centrum Alkmaar financieel gezien tot de zwakste ziekenhuizen van Nederland.

Ook 42 algemene ziekenhuizen mengen zich in de strijd met een eigen polis, een navenante selectie. Hema ook. Maar achter die nieuwe verkooppunten gaan gewoon weer gevestigde verzekeraars schuil: die organiseren de boel en dragen de risico’s.

Het kiezen wordt er niet makkelijker op. Hema Zorgverzekering beveelt de voorwaarde van zijn polis aan met de slogan „In begrijpelijke taal. Dat is echt Hema”. De geïnteresseerde moet dan wel 66 pagina’s aan voorwaarden tot zich nemen.

    • Jeroen Wester