Tien filmpjes van de zware tyfoon op de Filippijnen, en de ravage daarna

Een huis dat is beschadigd door de tyfoon vlakbij het vliegveld in Tacloban.
Een huis dat is beschadigd door de tyfoon vlakbij het vliegveld in Tacloban. Foto AFP / Philippe Lopez

De Filippijnen zijn getroffen door een van de zwaarste stormen ooit. Windstoten van 380 kilometer per uur zaaiden dood en verderf, vooral in kuststad Tacloban, op het eiland Leyte. Daar vielen duizenden slachtoffers door de zes meter hoge vloedgolf. Bekijk hier tien filmpjes van de tyfoon en de ravage die werd aangericht.

1. Tacloban
Een totaal verwoeste stad, die veel mensen proberen te ontvluchten, met de spullen die ze nog bezitten.

2. Guangxi, China
Dat de storm ook verder dan de Filippijnen dramatische gevolgen had, is te zien op deze beelden van Guangxi, China. Een zandzuiger wordt meegesleurd door de stroming en klapt tegen een brug aan, kapot. In Vietnam vielen door Haiyan dertien doden.

3. Nabij Tacloban
Stormjager Jim Edds (@ExtremeStorms op Twitter) ging speciaal naar het gebied om de storm te filmen. Het leverde spectaculaire beelden op, van rukwinden tot wel 275 kilometer per uur.

4. Tacloban, een dag na de tyfoon
De verwoestingen afgelopen zaterdag gefilmd.

5. Tacloban
Met matrassen die op het water drijven wordt geprobeerd mensen te redden.

6. Filippijnen
Beelden - soms schokkend - van na de tyfoon op de Filippijnen, van het Russische staatsmedium Russia Today.

7. Ormoc
In Ormoc kwam de vloedgolf niet, maar ook hier heeft de tyfoon flink huisgehouden. Onze correspondent Melle Garschagen, die in Ormoc aanwezig is:

“Veel ziekenhuizen zijn dicht. Er is nagenoeg geen elektriciteit. Hier was geen vloedgolf, maar hier zijn wél slachtoffers met honger. Hoe langer dit aanhoudt, hoe grimmiger het hier wordt.”

9. Palo
De verslaggever van Al-Jazeera is in Palo, op het eiland Leyte. Ook daar dreigt de sfeer om te slaan als er niet snel hulpgoederen worden geleverd. Overlevenden hebben honger en willen de plek verlaten.

10. Ormoc
Michel Maas, correspondent van de NOS, reist met mensen mee naar Ormoc. Ze gaan op zoek naar familie, waar veelal niets meer van is vernomen.

Lees ook ons achtergrondartikel ‘Een van de zwaarste stormen ooit trof de Filippijnen: dit weten we tot nu toe’

    • Mirjam Remie