Tanden op hockeyveld – bitje of geen bitje?

Na ernstig incident bij hoofdklassetopper woedt in hockeywereld discussie over gezichtsprotectie

Een gebroken kaak, tien beschadigde tanden en twee opgezwollen lippen. Dat is de schade bij hockeyer Seve van Ass, nadat hij zondagmiddag de stick van Valentin Verga hard in het gezicht kreeg.

Het incident, met kracht bijgezet door de beelden die ’s avonds te zien waren bij Studio Sport, maakt veel los in de hockeywereld. Opzet of niet? En moeten de ‘bitjes’, de gebitsbeschermers, niet verplicht gesteld worden?

Tom van ’t Hek, oud-hockeyer en tegenwoordig presentator bij BNR Nieuwsradio, pleitte voor een lange schorsing voor Valentin Verga. „De overtreding die plaatsvond was wat mij betreft 100 procent opzettelijk”, sprak de 221-voudig oud-international on air. „Ik hoop op een zéér langdurige schorsing. Ik ben ook benieuwd of hij [Verga, red.] in de nationale selectie blijft, want daar zitten ze samen in. Iedereen die ooit een hockeystick in zijn handen heeft gehad, kon zien dat dit geen ongelukje was.”

Verga, basisspeler in het Nederlands hockeyelftal, verklaarde voor de camera dat er van opzet geen sprake was geweest. Wel betuigde de geboren Argentijn spijt over zijn onbesuisde actie en de gevolgen daarvan. Liefst zeven tanden moesten opgeraapt worden op het hoofdveld van Rotterdam. Amsterdam, de club van Verga, schorste zijn speler tot aan de winterstop (drie wedstrijden).

„Ik geloof nog steeds dat er geen sprake is van opzet”, liet bondscoach Paul van Ass (en vader van Seve) gisteren weten. „Daarvoor ken ik hem te goed. Valentin was zondagavond nog in het ziekenhuis op bezoek bij Seve. Voor Seve hoefde dat niet zo nodig, omdat dit gewoon inherent aan onze sport is. Het is een ongelukje.Maar aan de andere kant is dit wel de ergste blessure die je kan overkomen als hockeyer.”

Logischerwijs laaide ook de discussie over gezichtsprotectie weer op. Gebitsbeschermers zijn niet verplicht binnen het hockey. In de hoofdklasse speelt naar schatting ongeveer de helft van de hockeyers met een ‘bitje’. Clubs stellen jeugdleden vaak wel verplicht om met gebitsbescherming te spelen, maar vanaf een bepaalde leeftijd worden hockeyers vrijgelaten om hun gebit te beschermen. „Bij kleine kinderen voorkom je wel beschadigingen met een ‘bitje’”, zegt Van Ass. „Maar tegen het grote geweld van de heren is niets bestand. Als Seve een ‘bitje’ had gedragen, dan lag alles eruit, denk ik. Dit was zo’n harde klap.”

Seve van Ass, eveneens international voor Oranje, maakt het naar omstandigheden goed. Zondag, na bezoek aan het Erasmus Medisch Centrum, was zijn kaak al goed gezet en konden vier van de zeven verloren tanden worden teruggeplaatst. Van Ass zal de komende vier weken vloeibare voeding tot zich moeten nemen.

Het incident vond zondagmiddag plaats na een vroege 2-0 voorsprong van Rotterdam op aartsrivaal Amsterdam, waarbij Verga, spelend voor Amsterdam, veel te hoog met zijn stick kwam – en Van Ass met zijn hoofd ver voorovergebogen liep. Scheidsrechter Coen van Bunge gaf na overleg met zijn collega een rode kaart wegens „naslaan”, de zwaarste sanctie binnen het hockey.

De tuchtcommissie van de hockeybond gaat zich nu buigen over een passende straf voor Verga. Een woordvoerder van de tuchtcommissie liet weten „dat er in de afgelopen tien jaar geen zaak is geweest die op deze lijkt”.