‘Syrisch kabinet oppositie krijgt Amsterdammer als minister’

De Amsterdamse econoom Ebrahim Miro wordt minister van Financiën in het kabinet van de Syrische Nationale Raad. De rebellenbeweging heeft vandaag een ministersploeg gepresenteerd.

Screenshot Pauw & Witteman

De Amsterdamse econoom Abrahim Miro wordt minister van Financiën in het kabinet van de Syrische Nationale Raad. De rebellenbeweging heeft vandaag een ministersploeg gepresenteerd.

Dat meldt NU vandaag, op basis van een bericht van ANP. Volgens de Syrische Nationale Raad is de 35-jarige Miro afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en werkte hij vanaf 2008 tot juli dit jaar bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Een woordvoerder bij DNB bevestigt dit. Over de exacte aard van diens werkzaamheden wil men geen uitspraken doen, maar Miro zou op de afdeling Toezicht hebben gezeten. Miro is al langere tijd betrokken bij de Raad. Vorig jaar schoof hij namens het orgaan aan bij Pauw & Witteman.

Raad wordt gesteund door Nederland

De Raad leidt de gebieden die door pro-westerse rebellen zijn veroverd en wordt daarbij gesteund door Nederland. Het orgaan opereert vanuit het Turkse Istanbul en werkt samen met het Vrije Syrische Leger (FLA), dat bestaat uit overgelopen soldaten van het leger van president Assad.

Naast de Raad strijden nog andere groeperingen tegen het regime, en ook tegen elkaar. Zo zou de invloed van Al-Qaeda in het land toenemen. Een mogelijke vredesdeal is door de versplintering zeer lastig te bereiken.

Vandaag gevechten bij Damascus

Vandaag laaide de strijd in de zuidelijke buitenwijken van hoofdstad Damascus op. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vechten strijders van de Libanese Hezbollah-beweging mee met regeringssoldaten om Hejeira te heroveren. De rebellen hebben dat gebied nu nog in handen. De aanval is onderdeel van een nieuw offensief van de regeringstroepen. Eerder werden al vier bolwerken in Aleppo en ten zuiden van Damascus op de rebellen veroverd.

In de wijk Yarmouk (Damascus) zouden volgens het Observatorium en staatsmedia gisteren een deal zijn bereikt. Voor- en tegenstanders van Assad leggen de wapens neer en regeringstroepen zetten controleposten op aan de randen van de wijk. Burgers kunnen nu de wijk ontvluchten, terwijl hulpverleners naar binnen mogen.

    • Philippus Zandstra