Starship Troopers: toch goed

Starship Troopers krijgt eindelijk de lof die het volgens een selecte groep filmliefhebbers verdient. The Atlantic omschreef de film van Paul Verhoeven uit 1997 vorige week als een ‘grappige en scherpe kritiek van rechts militarisme’ en vergeleek de toon van het ‘verkeerd begrepen’ verhaal met George Orwell’s Animal Farm; een betere recensie dan de vernietigende stukken zestien jaar geleden. Acteur Casper van Dien was er snel bij om het artikel rond te sturen op Twitter. Hij vertolkte de hoofdrol in Starship Troopers – een bewerking van de sciencefiction-roman van Robert A. Heinlein – op het toppunt van zijn roem. Ondanks werk in vele andere films bleef zijn naam altijd verbonden aan deze titel. In 2008 speelde hij weer zijn rol van stoere infanterieman in Starship Trooper: Maurauder, het derde deel van de tot pulp verworden filmreeks. Het is bijna zeker dat over zestien jaar de meningen over die film onverdeeld hetzelfde zijn.