Wild zwijn ontvlucht Frankrijk

Een everzwijn is Frankrijk ontsnapt, waarschijnlijk door bij de kust – in de streek waar het dorp van Asterix en Obelix gesitueerd is – weg te zwemmen naar het Britse Kanaaleiland Alderney. Eilanders noemen het beest volgens de BBC het ‘spookvarken’, omdat het voornamelijk in de schemer gesignaleerd wordt.

Everzwijnen komen van nature niet voor op Alderney. Hoe het dier er is gekomen, is onduidelijk.

Wilde zwijnen zijn goede zwemmers. Steve Shaw, havenmeester van Alderney, kan zich echter niet voorstellen dat een wild zwijn naar het eiland is gezwommen, zo’n 15 kilometer van de Franse kust, zonder dat zijn personeel het had gezien. Ook is er volgens Shaw geen boot met een wild zwijn als verstekeling gearriveerd. Het dier is vorige maand een varkensboerderij binnengedrongen. Sommige eilandbewoners denken dat het wellicht een ontsnapt Iron Age pig is, een kruising van een tam varken en everzwijn dat op het eiland gehouden wordt. Maar varkensboer Alan Woodnutt, die het wilde zwijn fotografeerde, ontkent dat.

De politie van Guernsey (daar valt Alderney onder) heeft gewaarschuwd dat wilde zwijnen gevaarlijk zijn als je ze in het nauw drijft.