Geen Zwarte Piet in de hal van Amsterdams ziekenhuis

None

Geen Zwarte Pietenversiering in de hal van het Sint Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam dit jaar. Onder invloed van de maatschappelijke discussie die dit jaar hoger dan ooit tevoren oplaaide, heeft de directie van het ziekenhuis in Amsterdam Nieuw-West besloten in de hal kleurige pakjes op te hangen in plaats van afbeeldingen van Zwarte Piet.

„Wij hebben patiënten en medewerkers van zeer diverse afkomst”, zegt woordvoerder Heleen Makkinga van het ziekenhuis. „En wij willen dat iedereen zich bij ons prettig en welkom voelt.” Ze zegt dat de Sinterklaasviering verder „normaal” zal verlopen, „zonder aanpassingen”. Aan het besluit van de directie zijn, voor zover Makkinga weet, geen klachten van patiënten of medewerkers vooraf gegaan.

Het Emma Kinderziekenhuis van het AMC voorziet geen veranderingen, zegt woordvoerder Andrea Hijmans. „Misschien een paar kleine aanpassingen, dat ze de oorringen eraf halen ofzo.”

Eerder lieten winkelbedrijven als Albert Heijn en Bijenkorf weten dat ze geen reden zien om de Sinterklaasviering dit jaar anders op te luisteren dan anders. Dat betekent dat in de Bijenkorf in Amsterdam zoals elk jaar mechanische Zwarte Pieten aan een touw naar het plafond zullen klimmen.

Elsemieke Beekwilder van Beekwilder decoraties in Amsterdam krijgt geen verzoeken om andersoortig Sinterklaasmateriaal. „Integendeel. Onze etalage hier hangt vol Zwarte Pieten en elke dag staan er mensen foto’s te maken.” Voor bedrijven en instellingen die geen Zwarte Piet willen, zijn er alternatieven genoeg, zegt ze.