Rusland eist excuses van Polen na rellen bij ambassade

Extreem-rechtse aanhangers raken slaags met de politie tijdens hun jaarlijkse onafhankelijkheidsmars.
Extreem-rechtse aanhangers raken slaags met de politie tijdens hun jaarlijkse onafhankelijkheidsmars. Foto AFP / Janek Skarzynski

Rusland heeft van Polen excuses geëist nadat extreem-rechtse relschoppers gisteravond de Russische ambassade in Warschau beschadigden, schrijft persbureau Reuters. Ook drong Rusland erbij Polen op aan dat het land diplomatieke gebouwen van Rusland goed beschermt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep vandaag de Poolse ambassadeur op het matje om uitleg te geven over de ongeregeldheden. Rusland liet de ambassadeur weten dat het land een officieel excuus eist en verwacht dat Polen alles doet wat noodzakelijk is om de veiligheid van Russische diplomaten in het land te garanderen.

Rellen na demonstratie extreem rechts

Gisteren hielden extreem-rechtse supporters hun jaarlijkse mars ter gelegenheid van de Poolse onafhankelijkheid. Toen een groepje demonstranten de Russische ambassade probeerde te bereiken liep de mars uit op rellen. Daarbij voerde de oproerpolitie charges uit om de betogers te verjagen.

De betogers gooiden flessen, vuurwerk en afval naar de Russische ambassade en probeerden het hek te vernielen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is bij de ongeregeldheden schade aangericht. Moskou eist dat de Polen die vergoedt. Daarnaast zou de Poolse politie te traag hebben gereageerd.

De Poolse televisie heeft gemeld dat bij de rellen zeker negentien mensen gewond raakten, zeventig betogers zouden zijn opgepakt.

    • Nando Kasteleijn