Ruim honderd banen weg bij koffieconcern Douwe Egberts

Koffiegigant Douwe Egberts, dat twee maanden geleden van de beurs verdween, schrapt ruim honderd banen.

Een nieuwe reorganisatie. Medewerkers bij Douwe Egberts kregen het afgelopen vrijdag via een interne mededeling te horen. 110 van de circa 2.200 medewerkers in Nederland verliezen hun baan. Volgens het concern is een ontslagronde nodig om Douwe Egberts „te wapenen tegen de markt”. „We worden geconfronteerd met dalende verkoopvolumes en toegenomen concurrentie”, aldus een woordvoerder. „Maar de ambitie één van de leidende koffieconcerns ter wereld te zijn staat nog steeds.”

De nieuwe reorganisatie komt als een verrassing voor de vakbonden. De hoop was dat de recente overname door de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) rust zou geven. „Dat is helaas niet gebeurd en dat is teleurstellend", reageert Dolf Polders van CNV Vakmensen.

Gisteren meldde Het Financieele Dagblad ook dat het concern onder leiding van de nieuwe eigenaar toeleveranciers onder druk zet om akkoord te gaan met eenzijdige verlenging van de betalingstermijn van zestig à negentig dagen naar 180 tot zelfs tweehonderd dagen. De krant baseert zich op e-mails van inkoopmanagers bij Douwe Egberts aan toeleveranciers. In een reactie weerspreekt het bedrijf dat het om een wijziging van het algemeen beleid gaat. Slechts 1 procent van de toeleveranciers zou maximaal 180 dagen op zijn geld moeten wachten.

Vorig jaar juli keerde Douwe Egberts onder de naam DE Master Blenders 1753 terug op de beurs, nadat het ruim drie decennia onderdeel was geweest van Sara Lee. In augustus haalde JAB het weer van de beurs.