PVV laat voor 2,7 ton anti-EU-onderzoek doen met subsidie van Tweede Kamer

PVV-leider Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders Foto ANP/ Valerie Kuypers

PVV-leider Geert Wilders blijkt deze zomer een gerenommeerd Brits bureau opdracht te hebben gegeven voor een nieuwe studie naar de kosten van een Nederlandse uittreding uit de EU. Vorig jaar liet Wilders al soortgelijk onderzoek verrichten naar de terugkeer van de gulden.

Uit vertrouwelijke correspondentie van de partij met het bureau, Capital Economics, blijkt dat het bureau voorafgaande aan de studie al aangaf “vrijwel overtuigd” te zijn dat de studie “zal laten zien dat uittreding [uit de EU] voordelig voor Nederland zal zijn”, aldus een e-mail die het bureau 13 mei aan Wilders stuurde. Na onderhandelingen over de prijs gaf Wilders 5 juni het groene licht voor de studie.

PVV mocht het van subsidie betalen, niet als campagnemateriaal

Uit de correspondentie blijkt dat het bureau deze zomer verwachtte circa 270.000 euro voor het onderzoek bij de PVV in rekening te brengen. De PVV liet daarna in informele contacten met de ambtelijke dienst van de Tweede Kamer nagaan of deze kosten betaald mogen worden uit de subsidie die de PVV ontvangt voor ondersteuning van de Kamerfractie. De Kamer bleek bereid dit toe te staan, mits de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.

Volgens de correspondentie is Capital Economics, dat vorig jaar een prestigieuze prijs ontving voor onderzoek naar uittreding uit de euro, eind dit jaar met de studie klaar.

Wilders ontvangt morgen Marine Le Pen in Den Haag om zijn anti-Europese agenda kracht bij te zetten. Het bureau en de PVV willen niet reageren.