PvdA-prominenten: Spekman moet gevecht bij rechter vermijden

Hans Spekman tijdens het partijcongres in Leeuwarden, april. Europarlementariër Judith Merkies eist dat de partijvoorzitter zijn uitspraken over haar declaratiegedrag rectificeert.
Hans Spekman tijdens het partijcongres in Leeuwarden, april. Europarlementariër Judith Merkies eist dat de partijvoorzitter zijn uitspraken over haar declaratiegedrag rectificeert. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Prominente PvdA’ers roepen partijvoorzitter Hans Spekman op alsnog tot een vergelijk te komen met Europarlementariër Judith Merkies. Vrijdag dient voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding van Merkies tegen de PvdA. De politica eist dat Spekman opmerkingen over haar declaratiegedrag in Brussel rectificeert.

Drie weken geleden maakte Spekman bekend dat Merkies niet mag meedoen aan de ledenraadpleging voor het PvdA-lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen, komend voorjaar. Volgens Spekman is zij medeverantwoordelijk voor de ‘problematische samenwerking’ binnen de PvdA-eurodelegatie in de afgelopen jaren.

Een ander argument was dat Merkies volgens het partijbestuur onzuiver zou zijn omgegaan met de dagvergoeding van het Europees Parlement. Pas na vier jaar betaalde ze de 84.000 euro terug waarop ze volgens een interne PvdA-gedragscode geen recht heeft. Merkies weerspreekt dit en wil dat Spekman zijn woorden terugneemt. Op haar website zegt ze het volgende:

“Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken,”

Merkies wachtte vier jaar met terugbetalen

Vorige week erkende Spekman dat Merkies formeel gesproken niet in de fout is gegaan. Hij maakte een rapport openbaar van een interne partijcommissie die oordeelde dat de drie PvdA-Europarlementariërs ‘integer en in overeenstemming met de afgesproken gedragsregels gehandeld hebben’.

Toch herziet Spekman zijn oordeel over Merkies’ handelen niet: hij neemt de Europarlementariër ‘de weg ernaartoe’ – ze wachtte vier jaar met terugbetalen – nog altijd ernstig kwalijk. Reden voor Merkies om naar de rechter te stappen.

‘Geen winnaars, enkel verliezers’

Volgens verschillende PvdA’ers is het komende kort geding schadelijk voor de partij. Jacques Wallage, ex-fractievoorzitter en oud-burgemeester van Groningen vindt het:

“ernstig dat hier een rechter aan te pas moet komen. Ze moeten het onderling uitdiscussiëren.”

Oud-partijvoorzitter Michiel van Hulten, die als Europarlementariër aan de basis stond van de eerste Brusselse gedragscode voor de PvdA, zegt:

“Dit proces kent geen winnaars, enkel verliezers. Het zou beter zijn om alsnog te schikken.”

En oud-senator Joop van den Berg, lid van de Commissie Integriteit die het afgelopen jaar werkte aan aanscherping van de ‘erecode’ voor PvdA-politici:

“Als beide partijen tegen de rechter kunnen zeggen: hartelijk dank, we kunnen het zonder u, dan is dat alleen maar beter.”

Of de wens van de partijprominenten gehoord wordt, is maar zeer de vraag. Gesprekken tussen Merkies en Spekman zijn vorige week op niets uitgelopen. Betrokkenen achten de kans ‘zeer klein’ dat het alsnog tot een vergelijk komt tussen de twee.