NPO begint in 2014 met betaalde video-on-demanddienst

Najaarspresentatie van de NPO. Foto ANP / Kippa / Sander Koning

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) begint in 2014 met een proef om betaald video-on-demand aan te bieden. Dat heeft de NPO vanmiddag bekendgemaakt. De dienst gaat NPO Plus heten en biedt films, documentaires en series aan die normaal niet of enkel voor een korte periode op Uitzending Gemist mogen staan.

De dienst zal fungeren naast de gratis variant van Uitzending Gemist. De video’s zijn beschikbaar in hoge kwaliteit en bevatten minder reclame. Het is de bedoeling dat via NPO Plus naast bekende Nederlandse series zoals De Prooi en Flikken Maastricht ook buitenlandse documentaires, tv-series en films te bekijken zijn. Voorbeelden hiervan zijn Frozen Planet, Midsomer Murders en Slumdog Millionaire. Later zouden ook titels zoals Intouchables, Midnight in Paris en Jagten moet volgen.

De proef duurt in eerste instantie een jaar. Het is nog niet bekend hoeveel een abonnement op de dienst gaat kosten. Netflix kost 7,99 euro per maand.

De NPO zegt geld te vragen voor deze extra dienst zodat auteursrechten kunnen worden gefinancierd:

De NPO wil dit kostendekkend aanbieden als een terugkijkservice, waarmee auteursrechten gefinancierd kunnen worden. De opbrengsten worden na aftrek technische kosten doorgegeven aan rechthebbenden binnen en buiten het omroepbestel. Daarmee komen extra middelen beschikbaar voor makers en producenten.

NPO-dienst concurrent voor RTL’s Videoland en Netflix

De dienst van de NPO wordt een concurrent voor RTL’s Videoland en het Amerikaanse Netflix. Netflix startte begin september met zijn streamingsdienst in Nederland. RTL kondigde in augustus aan dat het de digitale tak van Videoland overnam en dat deze in het najaar ook met een abonnementendienst zou komen.

    • Nando Kasteleijn