Nationale televisieactie voor Filippijnen - ‘één grote chaos’

Overlevenden proberen op het vliegveld in Tacloban aan boord te komen van een vliegtuig, om het rampgebied te kunnen verlaten. Hulp aan het gebied komt heel langzaam op gang. Foto AP / Wong Maye-E

Er komt een nationale televisieactie om geld in te zamelen voor hulp aan de Filippijnen. Hiervoor gaan de publieke omroep, RTL en SBS6 samenwerken, is zojuist bekendgemaakt. De Verenigde Naties zeiden vandaag dat er 301 miljoen dollar nodig is voor hulp aan de door tyfoon Haiyan getroffen gebieden.

Noodhulp aan de Filippijnen komt maar heel langzaam op gang. De weinige hulp die er is, gaat naar de zwaarst getroffen stad Tacloban. Daardoor dreigt het in de gebieden waar geen vloedgolf was net zo grimmig te worden, zegt onze correspondent Melle Garschagen, die in het rampgebied is. Garschagen zit in Ormoc, op het eiland Leyte.

“Het is hier minder heftig, maar nog steeds was hier vermoedelijk de zwaarste cycloon ooit. Er was hier geen vloedgolf, maar er zijn wél overlevenden met honger. Voor het hotel staan mannen met grote machinegeweren. Als er hier niet snel spullen naartoe komen, wordt de sfeer hier ook onaangenaam tussen mensen. Hoe langer het aanhoudt, hoe grimmiger het wordt.”

In Tacloban vielen naar schatting tienduizend doden. Het officiële dodental na de tyfoon staat op 1744. Er zijn ook delen van de eilanden die nog helemaal niet bereikt zijn, zoals in Samar.

Lees hier ons achtergrondartikel: ‘Een van de zwaarste stormen ooit trof de Filippijnen: dit weten we tot nu toe’


Grotere kaart weergeven

Plunderingen in Tacloban

Naar Tacloban wordt langzaamaan water en voedsel gebracht, en medicijnen. Maar het is lang niet genoeg. Hulporganisaties kunnen de stad nauwelijks bereiken. Het grootste probleem is een gebrek aan schoon drinkwater. Op het vliegveld kamperen duizenden slachtoffers, in een poging weg te komen uit het gebied. De stad ligt grotendeels in puin. Een verslaggever van persbureau AP reed zeven kilometer door de stad en zag meer dan veertig lichamen liggen.

Garschagen over de situatie in Tacloban:

“Ik sprak een man die uit Tacloban kwam. Hij vertelde dat het één grote chaos was. Alles wordt geplunderd en gesloopt; volgens hem zijn er vechtpartijen op straat.”

Ook in de stad Ormoc is een ernstig gebrek aan hulp.

“Iedereen die hulp kan bieden - militairen, artsen, politie, verpleegsters - is zelf ook slachtoffer. Ze gaan niet aan het werk. Veel ziekenhuizen zijn dicht. Er zijn geen operatiekamers, er is geen eerste hulp en er zijn niet genoeg medicijnen. Er is nagenoeg geen elektriciteit, slechts in een paar gebouwen: het hotel waar ik zit, het gemeentehuis en bij het Rode Kruis. Er komen bewoners naartoe om hun telefoon op te laden. Dat is belangrijk, want zo kunnen ze contact zoeken met vermisten.”

Togezegde hulp

  • Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft twee miljoen gereserveerd;
  • UNICEF verzendt 66 ton aan noodvoorraden vanuit Kopenhagen naar de getroffen gebieden;
  • De Europese Unie heeft tien miljoen euro aan steun toegezegd;
  • Zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië zenden schepen naar de Filippijnen;
  • Artsen Zonder Grenzen stuurt vijftig mensen naar Cebu City. Ook stuurt de organisatie bijna 300 duizend kilo aan spullen naar de gebieden;
  • De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Ploumen (PvdA) heeft gezegd twee miljoen euro uit te trekken. Reddingswerkers van het Nederlandse Rode Kruis zijn onderweg naar het rampgebied. Ook de Nederlandse hulporganisatie CARE probeert het gebied te bereiken;
  • De Nederlandse regering zet een defensievliegtuig in voor het transport van noodhulp. Het vliegtuig vertrekt waarschijnlijk donderdag vanaf luchthaven Eindhoven.
    • Mirjam Remie