‘Middelbare scholen zijn ontevreden over de onderwijsinspectie’

Foto ANP / Koen Suyk

Veel middelbare scholen zijn ontevreden over de Inspectie van het Onderwijs. Dat meldt DUO-Onderwijsonderzoek op basis van een peiling onder duizend directieleden, teamleiders en docenten, schrijft persbureau Novum vanochtend.

Docenten willen inspectie vaker op bezoek

55 procent vindt dat het toezicht anders moet worden geregeld. Vooral docenten zouden graag zien dat dit verandert. Zij vinden dat de inspectie vaker op bezoek moet komen en een vaste inspecteur moet aanstellen die regelmatig met de school contact heeft.

29 procent van de ondervraagden vindt dat de inspectie op een goede manier toeziet op de kwaliteit van het onderwijs. Een kwart vindt het toezicht slecht, 41 procent meent dat de manier waarop toezicht wordt gehouden de onderwijskwaliteit verhoogt.

Van de ondervraagden vindt meer dan de helft dat ze teveel worden afgerekend op toetsresultaten. De inspectie heeft volgens hen te weinig oog voor de individuele leerlingen en plaatselijke omstandigheden van scholen.

Kritiek op Inspectie van het Onderwijs is niet nieuw

Volgens onderwijsredacteur voor NRC Handelsblad Christiaan Pelgrim is deze kritiek niet nieuw:

“In het onderwijs wordt al langer geklaagd dat de inspectie te veel gefocust is op toetsresultaten en de ‘papieren werkelijkheid’. Maar dat het nu ook weer uit een onderzoek blijkt, is wel interessant.”

In een reactie op het onderzoek zegt een woordvoerder van de inspectie dat ze de kritiek te harte nemen:

“We nemen de feedback van het onderzoek zeker mee. Als toezichthouder krijg je nooit alleen positieve kritiek. Binnenkort sturen we een brief naar de Tweede Kamer waarin we uiteenzetten hoe we deze feedback gaan omzetten in veranderingen. We willen in ieder geval proberen resultaten van scholen op een bredere basis te beoordelen.”

    • Nando Kasteleijn