Arke wil vliegen op algen en zo minder CO2 uitstoten

None
Foto ANP

Prijsvechter Arke Fly ontwikkelt samen met de universiteit van Wageningen (Wageningen UR) biokerosine op basis van microalgen. Dat zijn ontzettend kleine wieren. Kerosine is brandstof voor vliegtuigen.

Er is een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van microalgen, doordat deze eenvoudige organismen in staat zijn tot fotosynthese. Bij de algenteelt maken de microalgen gebruik van afvalstoffen, zoals CO2 uit rookgas en schadelijke stoffen uit afvalwater. Vervolgens leveren microalgen als bijproduct een grote hoeveelheid olie, koolhydraten en eiwitten op, afhankelijk van de algensoort en kweekwijze. Daarbij kunnen deze soort van algen gekweekt worden op plaatsen die ongeschikt zijn voor landbouw en in zeewater.

Arke Fly heeft een beurs gegeven aan de Wageningen UR. Daar doen medewerkers de komende zes maanden onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van microalgen. Het bedrijf en de universiteit willen niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

„Arke werkt hard om in 2015 de vliegmaatschappij met de laagste CO2-uitstoot per passagier per kilometer van Nederland te zijn, en een van de laagste wereldwijd”, aldus Casper Daam van Arke.

Wageningen UR heeft in 2011 ‘AlgaePARC’ opgericht. Deze groep richt zich speciaal op onderzoek naar de productie van chemicaliën en brandstoffen uit microalgen.

    • Piet van de Velde