Klein deel van kunstcollectie Gurlitt openbaar

Otto Griebel, Kind am Tisch (aquarel, ongedateerd, afmetingen niet bekend) Foto AP

De Duitse overheid heeft gisteravond de afbeeldingen van 25 kunstwerken gepubliceerd die behoren tot de meer dan 1.400 werken die de politie begin vorig jaar in beslag heeft genomen in München. Ze trof de collectie aan in het appartement van Cornelius Gurlitt, zoon van de in 1956 overleden Hildebrand Gurlitt, een kunsthandelaar die veel heeft gehandeld in door nazi’s geconfisqueerde kunst. Onder deze 25 zijn werken van Chagall, Spitzweg, Dix en Delacroix. Ze zijn te vinden op de site lostart.de.

Ook zal een werkgroep met minstens zes herkomstdeskundigen aan de slag gaan om „zo spoedig mogelijk” meer opheldering te geven. Dit beloven de ministeries voor Justitie en Cultuur in de deelstaat Beieren in een verklaring met de ministeries van Financiën en Cultuur in Berlijn.

De mededeling komt na stevige kritiek van museumdirecteuren, herkomstdeskundigen en Joodse organisaties: de Duitse autoriteiten zouden de vondst te lang geheim hebben gehouden. Gisteren toonde minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle begrip voor de kritiek: „We moeten de gevoeligheid van dit thema in de wereld niet onderschatten. We moeten oppassen dat we geen vertrouwen verspelen dat we in decennia hebben opgebouwd. Er is nu niets anders dan transparantie geboden.”

Tot nu toe was het officiële standpunt dat mensen die denken recht op een werk te hebben zich zelf moeten melden. De Duitse herkomstdeskundige Willi Korte noemde dat in de Frankfurter Allgemeine Zeitung „een typisch Duitse benadering” van roofkunst. Hij pleitte voor een werkgroep die de juridische en morele aspecten van teruggave moet onderzoeken. Het mandaat van de werkgroep die er nu komt, is nog onduidelijk.