Kijken: politie ontmaskert bestellers illegaal vuurwerk op YouTube

Screenshot YouTube-filmpje Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers.

Van plan dit jaar zwaar illegaal vuurwerk te kopen via buitenlandse webshops? En niet onder de indruk van de irritatie en de gevaren waar je je omgeving aan blootstelt? Weet dan dat “Big Brother is watching you”. Bestellers van in Nederland verboden vuurwerkexplosieven worden vanaf vandaag namelijk persoonlijk ontmaskerd in een videoboodschap van de politie.

Bestellers van illegaal vuurwerk die zijn opgespoord, krijgen het filmpje in hun inbox. En dat is niet het enige. Zij worden met de initialen van hun voor- en achternaam genoemd, en de filmpjes worden geplaatst op het openbare YouTube-kanaal van de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers.

Op het kanaal staan binnen een dag 26 filmpjes van bestellers van illegaal vuurwerk. Naast hun initialen, worden ook de naam van de webshop en de soorten vuurwerk die zijn onderschept genoemd.

De ‘J.F.’ in dit filmpje bestelde bij een Poolse website bijna vijftig vuurwerkexplosieven:

Het doel van het filmpje is om bestellers te ontmoedigen gevaarlijke vuurwerkexplosieven te kopen. De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers ziet dat steeds meer mensen hun illegale vuurwerk bestellen bij webshops in Oost-Europa, en die kunnen niet door de Nederlandse politie worden aangepakt.

Ontmaskering online is niet het enige risico dat mensen lopen. Wie illegaal vuurwerk in bezit heeft riskeert een gevangenisstraf en krijgt na veroordeling een strafblad.

Een overzicht van vuurwerkcampagnes tot nu toe

De overheid voert al jaren campagne over de gevaren van (verkeerd) vuurwerkgebruik. Een greep uit de voorlichtingsfilmpjes, eerst van SIRE (“Je bent een rund als je met vuurwerk stunt”) en sinds 2001 van de stichting Consument en Veiligheid:

1991: Geniet er nog maar even van. Na 1 januari kan ’t misschien niet meer

1993: Een horrorfilmpje

1994 en 1995: De gebaren van een rund

1998: Tip: bewaar je vuurwerk niet in je broekzak

2006: in plaats van een waarschuwing eens een aantal praktische tips

2009: Shit happens

Elk jaar vallen weer slachtoffers door vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling werden 810 mensen behandeld op de spoedeisende hulp, een stijging van twintig procent vergeleken met het jaar daarvoor. Ruim een kwart van de vuurwerkslachtoffers raakte gewond door zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbomen.