Kijken: deze man heeft een recordaantal records gebroken

Dansen met de grootste hoelahoep, ondersteboven jongleren, lopen met de zwaarste schoenen en zo lang mogelijk een grasmaaier op je kin houden. Daar zijn echt records voor. En die worden allemaal gebroken - en gezet - door één man: Ashrita Furman.

Furman heeft een relatief onschuldig verslaving. Het Guinness Book of Records. Maakt niet uit welk record, zolang er maar iets te breken valt. Zoals hij het zelf stelt:

“Ik krijg altijd voldoening als ik een record breek. Zelfs bij een stomme, zoals toen ik een luiaard vasthield terwijl ik een postzegel wegblies.”

Naar eigen zeggen heeft Furman al 484 records gezet. Van 166 daarvan is hij nog steeds recordhouder, aldus zijn site (die overigens ook een record breekt voor lelijkste lettertype. Jawel, Comic Sans).

In de documentaire The Record Breaker volgt documentairemaker Brian McGinn Furman terwijl de zelfverklaarde Mr. Versatility voorbereidingen treft om Machu Picchu te beklimmen. Op stelten, natuurlijk. De docu ging vorig jaar al in première, maar is nu op internet gezet:

The Record Breaker from Brian McGinn on Vimeo.