Irritatie bij OM na Dijsselbloems oproep tot vervolging om Libor

Jeroen Dijsselbloem voor aanvang van een overleg in de Tweede Kamer over de toekomstvisie voor de krijgsmacht. Foto ANP / Martijn Beekman

Het Openbaar Ministerie is geïrriteerd door de oproep van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om oud-medewerkers van de Rabobank strafrechtelijk te vervolgen voor de Libor-affaire. Vorige week zei Dijsselbloem dat het OM vervolging „buitengewoon serieus” moet overwegen. Vandaag zegt Marianne Bloos, hoofdofficier van het Functioneel Parket, in een interview in NRC Handelsblad: „Ik vind het vervelend dat iemand denkt dat ik de oproep nodig heb.”

OM: Libor-schandaal zeer ernstig

Het OM reageert nu voor het eerst in de media op de Libor-zaak. „Wij vinden dit een zeer ernstig feit”, zegt Bloos over de jarenlange manipulatie van de Libor-rente door handelaren van de Rabobank. „Mensen moeten kunnen vertrouwen op de stabiliteit van het banksysteem. Het bedreigt ons financiële stelsel. Daarom pakken we dit soort dingen aan.”

Veertien van de dertig medewerkers die betrokken waren bij de fraude zijn nog in dienst van de bank en worden niet vervolgd. Die conclusie van het OM is opgenomen in de schikking van het OM, toezichthouder De Nederlandsche Bank en de Rabobank. Vijftien andere betrokkenen zijn opgestapt of ontslagen. Het OM bekijkt nu of zij zullen worden vervolgd.

Dat vergt tijd, zegt Bloos. In veel gevallen gaat het om buitenlanders die in het buitenland verblijven, en om feiten die in het buitenland gepleegd zijn. Het OM kan nog niet zeggen of het ook om Nederlanders gaat.

Dijsselbloem wil dat Rabobank aangifte doet

Gisteren werd bekend dat Dijsselbloem druk uitoefent op Rabobank-topman Minderhoud om aangifte tegen de oud-medewerkers te doen. Volgens Bloos maakt aangifte geen verschil. „Voor mij speelt dat wíj bezig zijn met dat onderzoek, dat wíj hier serieus naar kijken, dat wíj dit een ernstig feit vinden. Dat is wat mij drijft.”

Het manipuleren van de Libor-rente staat niet als strafbaar feit in de wet, maar valt onder valsheid in geschrifte. Hierop staat een maximale celstraf van zes jaar. Ook Amerikaanse, Britse en Japanse autoriteiten overwegen nu of zij strafvervolging zullen instellen. Tot op heden is er niemand vervolgd voor het Libor-schandaal, ook niet bij de banken UBS, RBS en Barclays, die eerder hoge schikkingen troffen.

    • Hanneke Chin-A-Fo en Chris Hensen