‘In Rotterdam is behoefte aan tien hondenspeeltuinen’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Dat stond op 26 mei in nrc.next.
Dat stond op 26 mei in nrc.next.

De aanleiding

Ze mogen ook nergens meer vrij rondlopen, die honden. Zelfs in veel parken staat tegenwoordig een bordje: ‘Hond aan de lijn’. Anders krijgt het baasje een boete (oplopend tot 90 euro).

Om de honden hun vrijheid terug te geven, hebben drie Rotterdamse ondernemers de ‘hondenspeeltuin Bello’ opgezet. Voor twee euro krijg je toegang tot deze omheinde „ontmoetingsplek”, aldus Bello, waar honden zonder riem „contact” hebben met andere honden, „op hun eigen manier en in hun eigen tempo”. En de dieren mogen er (legaal) hun behoefte doen.

In de Verenigde Staten zijn dog parks een bekend fenomeen. De meeste grote Amerikaanse steden hebben één of meerdere plekken ingericht waar honden vrij kunnen spelen.

Volgens GroenLinks Rotterdam is er ook in Nederland behoefte aan. De partij vindt dat bewoners geholpen moeten worden met het opzetten van een hondenpark. „In Rotterdam is behoefte aan minimaal tien speelplekken waar honden veilig kunnen rennen en ravotten”, stelt raadslid Judith Bokhove in een persbericht, dat door enkele lokale kranten wordt overgenomen.

Waar is het op gebaseerd?

We vragen Judith Bokhove hoe ze aan het aantal van tien hondenspeeltuinen komt. „Dat is niet wetenschappelijk onderbouwd, het is meer een gevoel”, zegt ze aan de telefoon. Dat wil zeggen: het raadslid heeft dit getal „gehoord” van de eigenaren van hondenspeeltuin Bello. Die zeiden haar dat er zóveel hondenbaasjes naar Bello komen, dat er behoefte is aan nóg tien andere hondenparken. Bokhove heeft dit vervolgens als feit overgenomen in haar persbericht. „Maar ik kan me wel voorstellen dat het getal klopt, hoor”, zegt ze. „Als je kijkt naar hoeveel mensen een hond hebben… Ik denk dat 1 op de 6 mensen wel een hond heeft. Of laat het 1 op de 10 zijn. Al die honden hebben behoefte aan een vrije speelplek.” Judith Bokhove heeft zelf ook een hond. Ook die vindt het „heerlijk” om vrij rond te rennen.

En, klopt het?

Bello blijkt een wel heel grove schatting gemaakt te hebben van het draagvlak onder hondeneigenaren. „Als we nou tien procent van alle veertigduizend hondenbaasjes aan ons binden, kun je al tien nieuwe speelplekken openen”, rekent Jeroen Leemans van Bello voor.

Maar niet is onderzocht of al die hondenbaasjes behoefte hebben aan een eigen ‘uitlaatspeeltuin’ en daar 2 euro toegangsgeld voor willen betalen. Bovendien wonen er geen veertigduizend, maar ongeveer 19.000 geregistreerde hondenbaasjes in Rotterdam.

Om nader te onderzoeken of er draagvlak is voor meer hondenspeeltuinen, bekijken we de populariteit van de huidige initiatieven. Bij Bello in Rotterdam-Noord kunnen maximaal tweehonderd honden per dag naar binnen. Dat aantal wordt nooit gehaald. Doordeweeks komen gemiddeld 60 honden langs op een dag, in het weekend ongeveer 100. Jeroen Leemans wijt de tegenvallende bezoekersaantallen aan „het slechte weer”.

Dan is er een hondenspeeltuin in het Rotterdamse Lloydkwartier. Het is er „soms druk”, maar soms ook „helemaal leeg”, zegt Leemans. Dat zou komen omdat er pitbulls in de speeltuin rondlopen. Leemans: „Daar schrikken baasjes van.”

Een petitie om in Rotterdam een permanente hondenspeeltuin te krijgen, is door slechts 96 hondenbaasjes ondertekend.

In andere delen van Nederland heeft de hondenspeeltuin zich evenmin bewezen. Een hondentuin in Almelo wordt volgens een betrokkene „niet veel” gebruikt. Nijmegen had een hondenspeeltuin, maar die is er niet meer. Niemand zou zijn hond er meer willen uitlaten, omdat het parkje vol lag met hondenpoep. Bij de hondentuin van Midden-Drenthe (volgens de website „de grootste van Europa”) hebben ze geen last van drollen, zegt initiatiefnemer Lidie Hartzmann. „Wij hebben twee hondenpoepstations die iedere twee weken worden geleegd”. Het hondenpark is daarom „een enorme ontlasting” voor de buurt, zegt ze. Er komen tussen de 50 en 60 honden per dag – terwijl er „zeker driehonderd” naar binnen kunnen.

Conclusie

De bewering dat Rotterdam tien hondenspeeltuinen nodig heeft, blijkt gebaseerd te zijn op het ‘gevoel’ van raadslid Judith Bokhove. En het klopt ook niet, want de hondenspeeltuinen die al bestaan zitten nog lang niet vol, of blijken zelfs geflopt. Wij beoordelen de stelling daarom als onwaar.

Ook een bewering langs zien komen die je graag gecheckt zou willen zien? Mail nextcheckt@nrc.nl

    • Andreas Kouwenhoven