Impressionistische zombie

„Gezegend zijn zij die schitterende dingen zien in nederige dingen waar anderen niets in zien.” Mooie woorden van de Deens-Franse impressionistische kunstschilder Camille Pissarro. Maar of hij ook de schoonheid bedoelde die in het project Zombies in the Landscape verstopt zit, is nog maar de vraag. De Amerikaanse kunstenaar George Pfau maakte impressionistische landschappen gebaseerd op zombiefilms en –series Night of The Living Dead, Zombieland en The Walking Dead. De schilderijen van Zombies in the Landscape lijken op die van Vincent van Gogh. Denk aan het Nachtcafé (1888), Korenveld (1888) en Kreupelhout (1889) ,alleen dan met hordes bloeddorstige ondoden die de wereld van de levenden overspoelen. De pointillistische stijl van Pfau maakt de horrorscenario’s op zijn doeken grotesk; wat uiteraard exact de bedoeling is. Zombies in the Landscape past bij het eerdere werk van Pfau, die al jaren de aard van de zombie in het culturele bewustzijn onderzoekt.