‘Honderden instructeurs niet bevoegd voor rijles’

Ruim 1200 rij-instructeurs geven les terwijl ze daar niet bevoegd toe zijn. Uit geldnood doen ze hun verplichte opfriscursus niet meer. Dat zegt de Vereniging Rijschool Belang VRB vandaag in Metro.

Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. Foto ANP / Koen Suyk

Ruim twaalfhonderd rij-instructeurs geven les terwijl ze daar niet bevoegd toe zijn. Uit geldnood doen ze hun verplichte opfriscursus niet meer. Dat zegt de Vereniging Rijschool Belang (VRB) vandaag in Metro. Het gaat om tien tot vijftien procent van alle instructeurs in Nederland.

Veel rijscholen zitten in geldnood. Het aantal scholen is in de laatste jaren fors gestegen, waardoor het aantal leerlingen alleen maar daalt. Instructeurs zijn verplicht om elke vijf jaar een herkeuring te doen, maar dat kost tweeduizend euro en is voor veel rijscholen te duur. De cursus duurt bovendien meerdere dagen, waardoor de instructeurs inkomsten mislopen.

Volgens de VRB rijden er zelfs docenten rond met vervalste passen. “Het is schrijnend”, zegt VRB-voorzitter Peter van Neck in de krant. “Klanten hebben geen idee en de politie controleert totaal niet.” De boete voor onbevoegd lesgeven bedraagt 630 euro.

Van Neck wil dat er iets gaat gebeuren. Hij is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om het probleem aan te pakken. (Novum)