‘Het alternatief is niks doen, en dan gaat zo’n meisje dood’

Zelf kampte ze ook met anorexia. Donderdag is Leontien van Moorsel te zien in Tot op het bot.

Iedere week had ze er wel drie of vier over de vloer. Meisjes die haar een emotionele brief hadden geschreven, omdat ze worstelden met een eetprobleem. Zelf kwam Leontien van Moorsel, ex-wielrenner en viervoudig Olympisch kampioen, haar anorexia te boven zonder therapie, maar mét hulp van schoonouders en man Michael. „Mijn ouders konden me niet helpen, die waren te lief. Als je als ouders niet consequent bent, voedt je de eetstoornis juist.”

Het was ook Michael die zei: „Leontien, je moet je tegen jezelf in bescherming nemen. Niet meer al die meisjes over de vloer”. Dus nu opent ze volgend jaar een ‘Leontienhuis’, een dagopvang voor meiden met een eetstoornis. En is ze ervaringsdeskundige in het nieuwe BNN-programma Tot op het bot, waarin ze samen met professionals een jaar lang zes meisjes volgt en helpt te genezen van hun anorexia.

Jessica Villerius, ook ex-anorexiapatiënt, maakte eerder de documentaire ‘Vel over Probleem’. Is het belangrijk een ervaringskundige te hebben in zo’n programma?

„Ik denk van wel. Een professional kan niet begrijpen hoe moeilijk het is voor de meiden om voor het eerst weer iets te eten. Ik wel, want ik heb het zelf gevoeld. ”

U kunt ook te betrokken zijn.

„In het begin nam ik de verhalen mee naar huis. Bijvoorbeeld als ik zag hoeveel pijn het de familie deed. Toen ik er zelf middenin zat, heb ik dat niet gevoeld, en nu zag ik pas hoe mijn ouders het ervaren moeten hebben. Maar ik merkte dat de meiden vooruit gingen, en daardoor werd het voor mij ook makkelijker. Ze durven weer te genieten.”

Wat is de rol van Sophie Hilbrand?

„Zij stelt als presentatrice de vragen die de kijker ook heeft. Leontien, leg eens uit waarom uit eten gaan zo moeilijk is? Dat doe ik dan. Ik kon ook uitleggen dat er verschillende onderliggende oorzaken kunnen zijn voor anorexia. Soms is het alleen een symptoom van een andere stoornis, soms een schreeuw om aandacht.”

Die aandacht houden jullie door het programma ook in stand.

„Dat is waar. Maar het alternatief is niks doen. En dan gaat zo’n meisje gewoon echt dood.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven