Greenpeace-activisten aangekomen in Sint-Petersburg

De trein waarvan Greenpeace zegt dat er dertig Greenpeace-activisten in zijn overgebracht van Moermansk naar Sint-Petersburg.
De trein waarvan Greenpeace zegt dat er dertig Greenpeace-activisten in zijn overgebracht van Moermansk naar Sint-Petersburg. Foto Reuters / Vladimir Larionov

De dertig Greenpeace-activisten die in Rusland werden opgepakt voor acties bij een boorplatform zijn overgebracht naar Sint-Petersburg. Ze arriveerden in een geblindeerde treinwagon en worden volgens persbureau Novum verder vervoerd in arrestantenbusjes.

Twitter avatar greenpeacepress Greenpeace PressDesk Train carrying @Greenpeace #Arctic30 arrives St Petersburg. Carriage is still attached to the train, but is fenced off #FreeTheArctic30

Advocaten die de activisten gisteren wilden bezoeken, kregen te horen dat ze op de trein waren gezet. Het was al bekend dat de dertig activisten zouden worden verplaatst, maar het onduidelijk wanneer dat zou gebeuren.


Grotere kaart weergeven

De opvarenden van de Arctic Sunrise zaten sinds september vast in de Russische havenstad Moermansk. Ze werden gearresteerd nadat enkelen van hen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een boorplatform op de Petsjorazee. Ze voerden actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De Russische kustwacht enterde de ijsbreker en nam het op sleeptouw naar de haven.

Rusland klaagde alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aan voor piraterij. Greenpeace stelde begin deze maand dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten heeft verzwaard, door hen ook hooliganisme ten laste te leggen.

Nederland naar Zeerechttribunaal in Hamburg

Het schip van Greenpeace voer onder Nederlandse vlag. Omdat het schip volgens Nederland nooit geënterd had mogen worden, is de onmiddellijke vrijlating van de bemanning en teruggave van het schip geëist.

Nederland is inmiddels naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg gestapt. Rusland erkent de autoriteit van dit hof niet in deze zaak en kan die uitspraak naast zich neerleggen.

Bekijk hier beelden van Russische gewapende eenheden die de Arctic Sunrise enteren. De video werd gepubliceerd door Greenpeace.