‘FARC wilde aanslag plegen op oud-president Uribe’

De voormalige president Alvaro Uribe. Foto ANP / EPA / Claudio Reyes

De Colombiaanse guerillabeweging FARC bereidde een aanval voor op de voormalige conservatieve president Alvaro Uribe. Dat zegt de minister van Defensie, Juan Carlos Pinzon, meldt persbureau AFP.

Uribe is vanmorgen op de hoogte gesteld van de plannen van de FARC. Hij en zijn familie, die bestaat uit driehonderd mensen, krijgen extra beveiliging.

De voormalige president is een grote tegenstander van de huidige vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Hij regeerde tussen 2002 en 2010 en reduceerde de FARC tot een gefragmenteerde guerrillabeweging van zo’n achtduizend strijders. Uribe is nog altijd geliefd. Hij vindt dat de laatste FARC-leden met geweld moeten worden geruimd.

Besprekingen hadden al klaar moeten zijn

De besprekingen worden gehouden op Cuba en zijn sinds een jaar aan de gang. Vorige week bereikte de regering van Juan Manuel Santos nog een belangrijk deelakkoord: als de strijders hun wapens neerleggen, mogen ze aan politiek meedoen in Colombia. Maar het was slechts het tweede punt van de zes punten die afgevinkt moeten worden, en eigenlijk hadden de besprekingen al klaar moeten zijn.

In april zijn presidentsverkiezingen in Colombia. Een belangrijke tegenstander van Santos, Óscar Iván Zuluaga, wil dat de vredesbesprekingen met de FARC stoppen. De FARC is de oudste guerillabeweging van Colombia en bijna een halve eeuw actief. Het gewapende conflict heeft meer dan 220 duizend levens gekost.