Exodus illegalen uit Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië is een exodus begonnen van illegalen in het land, vooral afkomstig uit Afrikaanse landen. Sinds afgelopen zondag zijn meer dan vijfduizend Ethiopiërs op het vliegtuig naar huis gezet.

De uittocht volgt op het aflopen van een amnestieregeling, vorig week maandag, die illegalen de kans gaf hun papieren op orde te maken. De politie begon daarop een klopjacht op illegalen. Tienduizenden werden opgepakt, meer dan 14.000 zijn er inmiddels gedeporteerd.

Afgelopen donderdag braken in een wijk van Riad met veel illegalen rellen uit, waarbij zeker één dode viel. Zaterdag kwam het opnieuw tot botsingen, met zeker twee doden. Sommige migranten zeggen dat ze worden belaagd door burgerwachten. „Ze zeggen dat Ethiopiërs een probleem zijn en dat ze moeten oprotten”, zei een migrant. „Ik heb er genoeg van. Er zit niets anders op dan terug te gaan”.

Saoedi-Arabië telt naar schatting ruim negen miljoen migranten op een totale bevolking van 28 miljoen. Verreweg de meesten zijn legaal, wat niet wegneemt dat hun arbeidsvoorwaarden doorgaans zeer slecht zijn. De regering in Riad wil de illegalen uitzetten om de werkloosheid onder de eigen jeugd te verminderen.