Speler geschorst na handgebaar voor Morsi

Kersvers Afrikaans kampioen Al-Ahly heeft een speler geschorst vanwege zijn viering van een goal. Ahmed Abdul Zaher maakte zondag de 2-0 in de finale van de Afrikaanse Champions League en maakte vervolgens een handgebaar dat aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi maken.

Het viervingerige gebaar dat Abdul Zaher maakte, wordt door Morsi-getrouwen gebruikt om de protesten tegen diens afzetting te herdenken. Die protesten werden in augustus door veiligheidstroepen bloedig uiteen geslagen.

Al-Ahly was niet te spreken over het politieke gebaar. De club heeft een onderzoek ingesteld. Hangende dat onderzoek krijgt Abdul Zaher niet uitbetaald.

De 2-0 zege op zondag was genoeg voor Al-Ahly om de Afrikaanse Champions League te winnen. De eerste wedstrijd bij Orlando Pirates uit Zuid-Afrika was in 1-1 geëindigd. Door de titel doet Al-Ahly in december in Marokko mee aan het WK voor clubteams, waar de Egyptische ploeg het onder meer mag opnemen tegen Bayern München, winnaar van de Europese Champions League.

De sport in Egypte begint de diepe polarisatie in de samenleving te weerspiegelen. Een beoefenaar van kungfu werd vorige maand geschorst omdat hij het gewraakte teken had getoond op een T-shirt dat hij droeg op een toernooi in Rusland. (AP, AFP)