Een piet is piet, die noemen ze al jaren niet zwart meer

redacteur media

Gaat het feest dit jaar wel door? Dat is de grote vraag in het Sinterklaasjournaal, dat gisteren weer is begonnen. Het televisieprogramma met Dieuwertje Blok, onlangs bekroond met de Gouden Stuiver voor het populairste kinderprogramma, drukt een groot stempel op de sinterklaasviering. Dagelijks kijken één miljoen mensen. Vele bekende Nederlanders doen mee, dit jaar bijvoorbeeld Freek de Jonge, als Eppo Zanik (‘van huis uit geen klager’). En elk jaar zorgen de pieten in het kinderprogramma voor problemen, omdat ze er altijd een chaos van maken. Maar, zegt Sinterklaas: „Alles komt altijd vanzelf weer goed.”

En de zwartepietendiscussie? Het invloedrijke programma zou een revolutie kunnen ontketenen door de pieten te ontzwarten. Bedenker Ajé Boschhuizen noemt het programma eerder trendvolger dan trendsetter: „De marges zijn beperkt. Als wij Sinterklaas een hoge hoed opzetten, zal iedereen afhaken. Wij gaan niet eenzijdig grote veranderingen opleggen. We begrijpen de gevoeligheden en volgen de discussie, maar die kan nog jaren duren, de uitkomst is ongewis. Als er iets in de maatschappij verandert, doen we daarin natuurlijk mee.”

Overigens heten zwarte pieten bij het Sinterklaasjournaal al jaren geen ‘zwarte pieten’ meer, maar ‘pieten’. Boschhuizen: „Dat ‘zwarte’ hebben we geschrapt in 2006. Toen voer de stoomboot door de regenboog, waardoor sommige pieten andere kleuren kregen. Sinterklaas heeft toen verklaard dat de kleur niet uitmaakt: een piet is een piet.” Dat zorgde toen al voor veel boze brieven van traditionalisten. En op het eind kwam alles weer goed: de pieten waren weer zwart.

Het Sinterklaasjournaal Ned. 3, 18.00-18.10 uur

    • Wilfred Takken