Een kubieke kilometer blikvlees

Specifiek marinevoer bevindt zich op alle wereldzeeën – en vooral: daaronder – in een aparte klasse: extreem voedzaam en wars van frivoliteiten. Boordvoedsel is vooral brandstof. Liflafjes, kleine porties, gekke buitenlanderkost, het zal zich thuis voelen in de longroom of matrozenverblijf als het overbekende broodje ham in de moskee.

„Ja maar, die blauwe hap dan?”, kun je tegenwerpen, de Indische maaltijd die onze kombuizen traditiegetrouw op woensdag serveren, dat is toch verfijnd spul? Jawel, maar daar ging dan wel vaak – ook in de tropen – moddervette snert aan vooraf. De laatste keer dat ondergetekende blauwe hap kreeg voorgeschoteld, aan boord van een mijnenjager, bestond het vleesdeel uit vissticks. Dus als in: nasi met vissticks.

Goed, die gebraden marinier. De oude Karel Doorman’ werd in 1968 aan Argentinië verkocht, maar dat had niet genoeg peso’s om de hele som te dokken. Ter compensatie hebben ze toen maar de halve jaarproductie corned beef als betaling aangeboden. ‘Den Haag’ ging akkoord.

Niet dat Den Haag dat allemaal zelf ging opeten, natuurlijk. De vraag wat te doen met een kubieke kilometer blikvlees werd handig doorgespeeld aan de opperhofmeester, die er maar iets verteerbaars voor de bemanningen van moest bakken – letterlijk. Het werd blauwig, Indisch, en men doopte het, u heeft het al geraden, ‘gebakken marinier’. Doet het (als iedere ‘vette bek’) goed als je last van zeebenen hebt, na een nachtje passagieren.

Doe de corned beef in een pan met een beetje olie en laat dit zachtjes warm worden zodat het vet eruit smelt. Scheidt nu het vet van het vlees in een metalen zeef. Snipper de uien, hak knoflooktenen en laat deze zachtjes afgedekt sudderen in het uitgedropen vet. Voeg ook stukjes trassi, een snuf kerrie, sambal, en een scheut ketjap aan het sudderende geheel toe. Schat in wanneer de uien en de knoflook gaar zijn en doe dan het vlees erbij en een goede kneep citroen. Laat dan nog al roerend goed doorsudderen. Je kunt het pittige mengsel eten met rijst of op brood.

    • Menno Steketee