Dit schooljaar 21 duizend minder leerlingen in basisonderwijs

Uit cijfers van DUO blijkt dat het aantal leerlingen in het basisonderwijs dit jaar wederom is gedaald. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Aan het begin van dit schooljaar zijn er 21 duizend minder leerlingen in het basisonderwijs geteld dan vorig jaar. Volgens cijfers van DUO is de krimp in het speciaal basisonderwijs naar verhouding nog groter.

Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) vandaag. De krimp in het basisonderwijs zou uitkomen op 1,4 procent, wat volgens de bond gelijk staat aan 900 klassen.

Bij het speciaal basisonderwijs ligt het aantal op 38 duizend leerlingen, waar dat eerder nog 39.936 was. Wel is er een lichte stijging bij het speciaal onderwijs (voor kinderen met zware zorgbehoeften), waar het aantal leerlingen van 70.332 naar 70.906 is gestegen, een toename van 0,8 procent.

Oorzaak van de daling is volgens de AOb de bevolkingskrimp in Nederland. De groepen 8 zouden nog relatief groot zijn, maar bij de lagere groepen stromen steeds minder kinderen in. Al sinds 2008 worden scholen hierdoor getroffen. Telde DUO in dat jaar nog 1,55 miljoen basisschoolleerlingen, daar ligt dat aantal nu op 1,48 miljoen.

Gisteren lanceerde de PO-Raad, een speciale site om basisscholen met elkaar te kunnen vergelijken. Ook de omvang van de scholen kan daar worden opgevraagd.

    • Philippus Zandstra