Dino dacht beet te hebben

Dino Bouterse wilde een filiaal voor Hezbollah openen in Suriname, zegt het Amerikaanse OM De presidentszoon onderhandelde ook met undercoveragenten over cocaïne De Surinaamse oppositie eist een eigen onderzoek

Desi Bouterse in 2010 bij een radioshow met zijn zoon Dino, die eerder veroordeeld is wegens drugshandel en wapensmokkel.
Desi Bouterse in 2010 bij een radioshow met zijn zoon Dino, die eerder veroordeeld is wegens drugshandel en wapensmokkel. Foto Reuters

Redacteur justitie

Argwaan leek Dino Bouterse niet te koesteren. Na gesprekken in Griekenland met Amerikaanse undercoveragenten, die zich tegenover de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse voordeden als terroristen die met hem in wapens en drugs wilden handelen, kon Dino (41) zijn geluk niet op. „We hit the Jackpot”, schreef hij in juli in een tekstboodschap aan zijn kompaan Edmund Muntslag.

Het wordt gedetailleerd beschreven in de tenlastelegging die het Openbaar Ministerie in New York heeft vrijgegeven in de strafzaak tegen de in augustus opgepakte Dino. Het document leest als het script van een misdaadfilm: met Mexicaanse drugshandelaren, Libanese terroristen en corrupte overheidsfunctionarissen in Zuid-Amerika.

De hoofdrol is voor Dino Bouterse die in ruil voor miljoenen dollars bereid was tientallen leden van de internationale terroristische organisatie Hezbollah – „die honderden Amerikanen heeft gedood” – een filiaal te laten openen in Suriname.

‘We have a problem with the Dutch’

Dino Bouterse heeft volgens aanklager Preet Bharara in New York ‘terroristen’ laten weten hen te voorzien van raketwerpers en andere wapens en valse paspoorten. Hij toonde geen scrupules tegenover de mannen, die zeiden dat ze aanslagen wilden plegen op Amerikaanse doelen. „We have a problem with the Dutch. And Americans”, verklaarde Dino tijdens een onderhoud met ‘Hezbollah’ in juli dit jaar. Zijn enige voorwaarde was dat de Amerikaanse ambassade in Paramaribo met rust zou worden gelaten.

Dino Bouterse, die in 2010 door zijn vader benoemd werd in de Counter Terrorism Unit (CTU), suggereerde dat hij de Hezbollah-strijders ook wilde inzetten als privéleger. „We hebben zo’n tien mensen nodig die permanent in Suriname blijven. Geharde kerels die we op ieder moment kunnen oproepen.”

Zijn uitlatingen over een permanente aanwezigheid van Hezbollah – sinds 2007 op de terreurlijst van de VS – zijn opgenomen, zoals de meeste gesprekken van de infiltratieoperatie in het geheim zijn gefilmd.

Hij onderhandelde in juni 2013 in zijn kantoor in Paramaribo met de undercoveragenten. Dino, eerder voor drugshandel veroordeeld, zei via Trinidad drugs naar de VS te kunnen smokkelen. Hij haalde een kilo cocaïne uit de kluis in zijn kamer. De drugs waren bewerkt met chemicaliën zodat speurhonden op het vliegveld de cocaïne niet konden ruiken, vertelden de Surinamers volgens de aanklacht.

Dino Bouterse ontkent de aantijgingen. „Het gaat om door de Amerikaanse regering geïnitieerde en verzonnen beschuldigingen”, zegt zijn advocaat Florian Miedel in New York. In Suriname reageerde de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin op de nieuwe onthullingen. Hij zei op de staatstelevisie dat Suriname een multiculturele, vreedzame samenleving is die terrorisme afwijst. Hij ging niet in op het strafrechtelijk onderzoek.

Het is heel wel mogelijk dat er nog nieuwe, pijnlijke feiten bekend worden. De drugsbestrijdingorganisatie DEA onderzoekt nog meer Surinamers. In de documenten is in ieder geval sprake van een anonieme „co-conspirator” en „associates”.

Veel vragen wachten nog op antwoord. Bijvoorbeeld: was Dino op eigen houtje in staat zulke vergaande toezeggingen te doen aan de undercoveragenten? Hoe kon hij twee valse paspoorten leveren? Het telefoonverkeer van Dino is door de Amerikanen maandenlang getapt. Overlegde hij ook met zijn vader over zijn criminele activiteiten? Surinaamse oppositiepartijen eisen een eigen onderzoek van het OM naar de aantijgingen.

Desi Bouterse overlegt met advocaat

De vader van Dino, de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft nog niet gereageerd op de nieuwste onthullingen. Enige weken na het oppakken van zijn zoon annuleerde hij plotsklaps een geplande reis naar de jaarvergadering van de VN in New York. Hij had het te druk. Sindsdien is Desi niet meer in het buitenland geweest.

Het is niet ondenkbaar dat de president door de activiteiten van Amerikaanse drugsbestrijdingorganisatie (DEA) niet meer vertrouwt op de immuniteit die hij als staatshoofd geniet. In Nederland moet hij nog een straf uitzitten van elf jaar wegens cocaïnehandel. Zijn Nederlandse advocaat Inez Weski is nu voor overleg in Paramaribo.

Bouterse weet dat Amerikaanse drugsbestrijders in 1986 ook al hebben geprobeerd hem via een undercoveractie te arresteren voor drugshandel. Het leidde toen tot de aanhouding en veroordeling van militair Etienne Boerenveen, die Bouterse naar Miami had gestuurd om namens hem te onderhandelen. Bij die undercoveractie is destijds veel bewijsmateriaal, door technische problemen bij de opnames van gesprekken, verloren gegaan. Nu lijkt de DEA in deze twee jaar durende operatie minder fouten te hebben gemaakt. In Suriname is het nagelbijten voor criminelen.

    • Marcel Haenen