De beste geur komt voort uit een vergissing

None

Zien Documentaire

Close up: The Nose – Op zoek naar Blamage

Nederland 2, 23.00-23.55u.

Hoe verbeeld je geur op film? Regisseur Paul Rigter doet het in The Nose – Op zoek naar Blamage met hallucinerende beelden van sterk uitvergrote planten, ogen en vuur. Onderwerp van The Nose is Alessandro Gualtieri (1967), een Italiaanse parfumeur of ‘neus’, die in Amsterdam woont en werkt. Hij maakte geuren voor onder meer Diesel en Versace , en heeft tegenwoordig een eigen lijn, Nasomatto, ‘gekke neus’. Zijn parfums, die namen hebben als Black Afgano, Absinth en Narcotic Venus en stuk voor stuk zeer uitgesproken zijn, zijn een culthit. Rode draad in de de documentaire is Gualtieri’s nieuwe project, een geur die Blamage moet gaan heten. Omdat, zo zegt hij, de beste geuren voortkomen uit vergissingen. Hoe de parfumeur expres zo’n fout denkt te gaan maken blijft een beetje vaag. Ook jammer is dat sommige passages in de documentaire, bijvoorbeeld die waarin Gualtieri zijn eigen sperma analyseert, in scene lijken te zijn gezet. Evengoed geeft de film een bijzonder inkijkje in de wereld van het parfum. We zien Gualtieri in de fabriek waar zijn parfums worden gemaakt, als hij ingrediënten inkoopt in India en Oman, en bezig in zijn laboratorium in Amsterdam: „Dit is het moment waarop ik mij goed voel.”

Milou van Rossum