Crisismanager van Imtech blijft bezig

Een eind aan „al het gedoe”. Daar hoopte bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van installatiebedrijf Imtech op, zo zei hij tijdens de aandeelhoudersvergadering afgelopen zomer. Niet één keer, maar herhaaldelijk. Alsof hij het wilde afdwingen.

Op zich een begrijpelijke wens. Sinds zijn aantreden in februari deed Van de Aast niet anders dan crises managen. De een na de ander. Fraude in Duitsland en Polen, honderden miljoenen euro’s verlies, een geïmplodeerde beurskoers, woeste aandeelhouders en een reorganisatie. Na een paar maanden vond Van de Aast het wel even welletjes.

Helaas voor de topman wordt zijn wens, een eind aan ‘al het gedoe’, niet vervuld. Na een paar maanden relatieve rust rond het bedrijf uit Gouda, moet Van de Aast weer vol aan de bak. Tijdens de presentatie van de tegenvallende kwartaalcijfers vorige week bleek dat Imtech zijn afspraken met de banken niet kan nakomen. Er komt te weinig geld binnen, met name in Duitsland – de lievelingsmarkt van de weggestuurde topman René van der Bruggen.

Imtech moest dus wéér met de banken aan tafel. Nu is het bedrijf nog met covenant holiday – een tijdelijke vrijstelling van bepaalde financiële verplichtingen. De ‘vakantie’ duurt tot eind maart. Maar die periode is dus te kort. Schrikken voor beleggers. Het zou toch afgelopen zijn met het gedoe?

De koers daalde spontaan met 14 procent. En het zijn niet alleen kleine beleggers die er genoeg van hebben. Grootaandeelhouder Delta Lloyd is ook aan het verkopen, meldde het Financieele Dagblad gisteren. De kwartaalcijfers vorige week waren het laatste zetje. De verzekeraar bracht zijn belang terug van 4,4 procent naar 1,6 procent, blijkt uit meldingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hedgefondsen verwachten bovendien dat de koers nog verder zal afglijden, zo blijkt uit een register van de AFM. Na het slechte nieuws vorige week vergrootten enkele investeringsmaatschappijen hun short-posities, wat betekent dat ze speculeren op een koersdaling.

Pech voor Imtech. En voor crisismanager Van de Aast, die kennelijk onvoldoende vertrouwen wekt om beleggers – groot en klein – vast te houden. De banken hebben meer vertrouwen, zo lijkt. De ‘vakantie’ wordt een met een half jaar verlengd, meldde de technisch dienstverlener gisteren. De koers maakte spontaan een sprongetje. Pas eind september volgend jaar hoeft het bedrijf zich weer aan strengere financiële afspraken te houden. Dat scheelt weer een hoop gedoe.

Of op zijn minst een beetje uitstel daarvan.

    • Teri van der Heijden