Congo legt schuld mislukken onderhandelingen neer bij Oeganda

Strijders van M23 verlaten Goma, in het oosten van Congo. Een vredesovereenkomst tussen de groepering en Congo werd gisteren op het laatst niet ondertekend.
Strijders van M23 verlaten Goma, in het oosten van Congo. Een vredesovereenkomst tussen de groepering en Congo werd gisteren op het laatst niet ondertekend. Foto ANP / EPA / Dai Kurokawa

Het mislukken van de vredesonderhandelingen tussen Congo en rebellengroepering M23 is volgens de Congolese autoriteiten de schuld van Oeganda. Het land zou onderdeel van het conflict zijn en ‘belangen’ hebben in M23.

Gisteren leek het er nog op dat er in Oeganda een vredesovereenkomst gesloten ging worden tussen Congo en M23. Op het laatste moment besloot de Congolese delegatie echter op te stappen. Er zou onenigheid zijn over het gebruik van het woord “akkoord”. De Congolezen stonden erop dat het woord “verklaring” gebruikt moest worden om het einde van de opstand te onderstrepen.

Commandant M23 niet gearresteerd

Oeganda is mediator bij de onderhandelingen tussen Congo en M23, maar zou volgens een woordvoerder van de Congolese autoriteiten partijdig zijn en de kant van de rebellengroepering hebben gekozen. Eerder was uit onderzoek van de VN al gebleken dat het Oegandese leger M23 steunt. Een woordvoerder van Oeganda heeft niet gereageerd op de uitspraken. Wel verwacht hij dat er binnen enkele dagen alsnog een vredesovereenkomst wordt gesloten tussen M23 en Congo.

De rebellengroepering leed vorige week een belangrijke nederlaag waarna restanten van de beweging naar buurland Rwanda vluchtten; commandant Sultani Makenga werd na de gevechten aangehouden in Oeganda. Vandaag verklaarden de Oegandese autoriteiten dat hij geen gevangene is en bescherming geniet van de overheid daar hij zich overgaf met 1.665 strijders. Uitlevering aan Congo zal alleen gebeuren als er een vredesovereenkomst wordt gesloten.

    • Philippus Zandstra