Akkoord over Europese begroting van volgend jaar

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Na een maandenlange strijd zijn de 28 EU-lidstaten en het Europees Parlement het eens geworden over de begroting van volgend jaar. Het komende jaar mag de Europese Unie 135,5 miljard euro besteden, zo is na zestien uur onderhandelen afgesproken.

Het bedrag is een compromis, schrijft de NOS. De Europarlementariërs wilden meer geld voor onderzoek, ondernemerschap, werkgelegenheidsprojecten en de opvang van vluchtelingen. De lidstaten wilden per se een kleinere begroting dan dit jaar. Die is 144 miljard euro.

Aanvullende rampenbegroting en meer geld naar onderzoek

Er is ook een akkoord over een aanvullende rampenbegroting voor 2013. 400 miljoen euro moet onder meer de schade van het hoogwater in Midden-Europa in juni compenseren. Ook wordt er 200 miljoen euro besteed aan onderzoek, een wens van het Europees Parlement. Dit geld komt uit het overschot op de begroting van 2013.

Met de overeenstemming wordt de weg vrijgemaakt voor de EU-financiering van de komende zes jaar.

    • Frank Huiskamp