‘VVD wil reiskostenvergoeding voor grote Nederlandse artiesten aankaarten’

Het El Rey Theater in Los Angeles kondigt het optreden aan van Caro Emerald begin dit jaar. Het was haar debuut in de VS. Emerald is een van de succesvolle artiesten die gebruik maakt van de vervoersvergoeding voor buitenlandse optredens. Foto ANP Kippa / David McNew

De VVD vindt het “idioot” dat succesvolle Nederlandse artiesten als Caro Emerald en Laura Jansen jaarlijks duizenden euro’s aan reiskostenvergoeding krijgen voor concerten in het buitenland. Dat schrijft het AD vandaag, op basis van een overzicht van Fonds Podiumkunsten.

De subsidieregeling vergoedt aan artiesten reis- en transportkosten voor buitenlandse shows. Zo ontving zangeres Caro Emerald vorig jaar vijfduizend euro voor optredens in Engeland en singer-songwriter Laura Jansen ontving voor concerten in China 7500 euro. Wouter Hamel kreeg dit en vorig jaar in totaal vijftienduizend euro voor opvoeringen in China en Zuid-Korea. De Nits kregen tienduizend euro.

De pot van de subsidieregeling bedroeg dit jaar zes ton, maar is nu verhoogd naar acht ton. De vergoeding voor concerten binnen Europa is maximaal tienduizend euro, daarbuiten is het 7.500 euro. VVD-kamerlid Arno Rutte vindt het belachelijk dat artiesten die makkelijk zonder steun kunnen, toch een vergoeding kunnen opstrijken. Hij wil de subsidieregeling vandaag aankaarten in de Tweede Kamer tijdens een debat over het cultuurbeleid:

“Het is echt idioot dat het reisbureau van het ministerie van OCW tripjes van gearriveerde artiesten betaalt.”

Emerald laat bij monde van haar producer David Schreurs in de krant weten het “kortzichtig” te vinden “om te denken dat subsidie niet nodig is als je succesvol bent”. Schreurs:

“Jezelf promoten in het buitenland kost vreselijk veel geld Het is goed voor de Nederlandse muziek en dus ook voor de Nederlandse economie. Mensen vergeten dat succesvol zijn ook betekent dat de kosten stijgen. Als je in de VS wilt meetellen moet het niveau zich kunnen meten met de grote topacts.”