Voortreffelijke Ligeti met Barber

Aartsmodernist Ligeti op één cd samen met het populaire Adagio van Samuel Barber, de archetypische begrafenishit: het ligt niet voor de hand. Het Hongaarse Keller Quartett zet de oorspronkelijk kwartetversie van het Adagio (1936) als buffer tussen twee stukken van Ligeti en dat pakt opvallend goed uit. Het Eerste Strijkkwartet aaneenschakeling van wilde ideeën. Nog onbekend met de nieuwe muziek van de Darmstadtschool parafraseert Ligeti vrolijk volksmuziek of Bartók, om een maat later over te schakelen op het soort wrange dissonante klankweefsel waarmee hij wereldberoemd zou worden. De afstand naar het bezeten Tweede Strijkkwartet (1968), dat in vijf contrasterende delen Ligeti’s veelkantige kunstenaarschap etaleert, is groot, maar minstens zo interessant is de continuïteit die het Keller Quartett laat horen. Zowel de uitvoeringen als de opnamekwaliteit zijn voortreffelijk.

Joep Stapel

    • Joep Stapel