‘Vishy’ staat symbool voor succes

India telt 85 miljoen actieve schakers. Hun aantal valt in het niet bij de honderden miljoenen cricketfans. „De meesten weten wie Anand is, maar zijn geen schakers.”

Vishwanathan Anand (l) en uitdagerMagnus Carlsen bij het begin van hun WK-match over twaalf partijen. Foto Reuters
Vishwanathan Anand (l) en uitdagerMagnus Carlsen bij het begin van hun WK-match over twaalf partijen. Foto Reuters

Schaakliefhebbers wisten niet wat ze meemaakten. De openingsceremonie van het wereldkampioenschap afgelopen zaterdag in de Zuid-Indiase stad Chennai vond plaats in een heus stadion. De Indiase vijfvoudig wereldkampioen Vishwanathan Anand (43) en zijn uitdager, de jonge Noor Magnus Carlsen (22), werden toegejuicht door achtduizend fans. Of nou ja, fans. Een goed deel van het publiek bestond uit schoolkinderen, aangevoerd door autobussen betaald door deelstaat Tamil Nadu, waarvan Chennai de hoofdstad is. De overheid is ook de belangrijkste sponsor van de tweekamp.

Donderdag sierde de paginagrote beeltenis van Tamil Nadu’s premier Jayalalitha India’s belangrijkste nationale dagbladen. Dat doet ze wel vaker, om duidelijk te maken aan de rest van het land dat het heel goed gaat in Tamil Nadu, en door wie dat komt. Nu was de advertentie bedoeld om het wereldkampioenschap schaken aan te kondigen. Anand en Carlsen werden onderaan de pagina kort genoemd.

„Grootmeester Anand is simpel gezegd de grootste sportman die India ooit heeft voortgebracht”, zei de premier in haar openingstoespraak. Minzaam als een vorstin wuifde ze het enthousiaste publiek toe.

Het kampioenschap wordt integraal uitgezonden door India’s publieke tv-zender Doorshan. De veel beter bekeken commerciële zenders houden het bij samenvattingen. Zij richten zich vooral op het afscheid van Sachin Tendulkar, India’s wereldberoemde cricketer, die juist tijdens schaakkampioenschap bezig is aan zijn afscheidswedstrijden. India mag dan 85 miljoen regelmatige schakers kennen, hun aantal valt in het niet bij de honderden miljoenen uitzinnige cricketfans.

„De meeste Indiërs weten wie Anand is, maar zijn geen schakers. We houden van hem, omdat hij succesvol is en omdat hij veel geld weggeeft aan organisaties die de armen helpen”, zegt Ashwin, kapper van beroep.

Al duizenden Indiërs staken ‘hun’ kampioen, die liefkozend ‘Vishy’ wordt genoemd, een hart onder de riem en deden een ‘cheer for India’ via de website wish4vishy.com. „Zo’n steun heb ik nooit eerder voor een schaker gezien”, zei de Britse online-presentator.

Vandaag is een rustdag. Wat als Anand de wereldtitel verliest? „Dat maakt niet uit”, zegt Ashwin. „Anand zal altijd een symbool blijven, als Indiër die de wereldtop bereikte. Als India je eenmaal in het hart heeft gesloten, laat het je niet zomaar gaan.”

    • Joeri Boom