Vergelijk basisscholen met elkaar op Google Maps

Hoe beoordeelt de inspectie een basisschool? Hoe groot is de uitstroom naar het middelbaar onderwijs? En wat is de samenstelling van het lerarenteam? Vanaf vandaag zijn (bijna) alle basisscholen in Nederland met elkaar te vergelijken.

Door middel van scholenopdekaart.nl kunnen ouders de basisschool van hun kinderen nu vergelijken met andere scholen. Het initiatief is opgezet door de PO-raad, de landelijke koepel van schoolbesturen, om de sector transparanter te maken.

Nog geen Cito-scores

De gegevens over de basisscholen komen van uiteenlopende instanties als DUO, het ministerie van OCW en de inspectie. Een kaart op Google Maps toont de locatie van de basisscholen waardoor het zoeken erg makkelijk gaat. Met één muisklik worden vervolgens de gegevens getoond over de scholen, zoals de samenstelling van het lerarenteam of de uitstroom. Scholen kunnen daarnaast zelf de cijfers toelichten.

Screenshot scholenopdekaart.nl

In september veroorzaakte een onderzoek van RTL Nieuws nog de nodige ophef door zelf een vergelijkingssite voor primair onderwijs te lanceren. De omroep kreeg de nodige kritiek te verduren omdat de scholen alleen werden vergeleken op basis van de Cito-scores. Dat zou een te eenzijdig beeld opleveren, stelden expert en schoolbesturen.

De Cito-scores zijn nog niet meegenomen bij scholenopdekaart.nl, maar de bedoeling is wel dat die over drie weken op de site staan. Volgens de PO-raad doet 98 procent van de scholen mee aan het project.

    • Philippus Zandstra