Vergeefs wachten op het gekletter van de geweien

Vol verwachting keken schaakliefhebbers over de hele wereld naar de start van de tweekamp. De eerste twee partijen eindigden in remise. Het echte vuurwerk moet nog komen.

None

Tientallen fotografen vochten met handen en voeten om een mooi plaatsje te vinden om het begin van de WK-match tussen wereldkampioen Vishy Anand en uitdager Magnus Carlsen te fotograferen, miljoenen schaakliefhebbers over de hele wereld zaten vol verwachting voor hun computerscherm, of als ze in India of Noorwegen woonden voor hun televisietoestel, om de partij live te volgen, FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov deed in het Hyatt hotel in Chennai plechtig de eerste zet, en daarna gebeurde er niets. Nou ja, bijna niets. Geen echte strijd, geen spanning.

Zowel de eerste als de tweede partij van de match, afgelopen zaterdag en zondag, waren kort en saai en eindigden al snel na de opening in een remise door herhaling van zetten.

Toen Anand zondag in de tweede partij opende met 1.e4, de meest agressieve zet, klonk er een luid applaus in de toeschouwersruimte, wat herhaald werd na nog een paar schijnbaar agressieve zetten van hem. De spelers konden het horen, wat eigenlijk niet de bedoeling is, maar ze lieten zich er niet door inspireren tot roekeloze daden. Ze zijn een beetje bang voor elkaar, of vriendelijker gezegd, ze tasten elkaar nog af.

Garry Kasparov, die in de buurt was omdat hij in de voormalige Portugese kolonie Goa een toespraak hield op een conferentie over het denken, twitterde dat een WK-match na een suf begin altijd later opbloeide. Hij wees op zijn eigen match tegen Anand in 1995, toen er na acht remises opeens vijf van de volgende zes partijen beslist werden.

Dat was overigens een match over twintig partijen. Anand en Carlsen spelen er maar twaalf en hun geweien zullen sneller op elkaar moeten botsen. Onder de koffiedikkijkers zijn er twee scholen. De ene zegt dat Anand in de eerste helft van de match de stand gelijk moet zien te houden, omdat Carlsen, de huizenhoge favoriet, zich dan onzeker zal gaan voelen. De andere school zegt, zoals dat altijd gaat, precies het omgekeerde; dat het Anands enige kans is om in het begin toe te slaan, omdat later in de derde week het fysieke uithoudingsvermogen van Carlsen, die 21 jaar jonger is, de doorslag zou geven.

Zondag op de persconferentie na de tweede partij, verontschuldigde Anand zich voor het teleurstellende schouwspel dat hij en Carlsen hadden geboden. Hij beloofde, en was er ook zeker van, dat er spoedig mooiere partijen zouden komen. Aan Carlsen werd gevraagd wat hij maandag op de rustdag ging doen. Het eerlijke antwoord zou waarschijnlijk zijn dat hij zich voor de computer met zijn secondanten in India en overzee nog eens grondig in het spel van Anand gaat verdiepen, maar hij zei met een brede grijns: „Na twee zware partijen zal ik wat relaxen.’’

Vishy Anand – Magnus Carlsen, WK Chennai, tweede partij

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 dxe4 4.Pxe4 Lf5 5.Pg3 Lg6 6.h4 h6 7.Pf3 e6 Een kleine verrassing. Meestal wordt 7…Pd7 gespeeld, om wits paard niet meteen op e5 te laten komen. 8.Pe5 Lh7 9.Ld3 Lxd3 10.Dxd3 Pd7 11.f4 Lb4+ 12.c3 Le7 13.Ld2 Pgf6 14.0-0-0 0-0 15.Pe4 Een bescheiden zet, die tot ruil van een paar stukken leidt. Anand zei dat hij zich de scherpere en kansrijkere mogelijkheden niet goed kon herinneren. 15…Pxe4 16.Dxe4 Pxe5 17.fxe5 Dd5 18.Dxd5 Interessanter was 18. Dg4, wat een paar keer eerder gespeeld was. 19…cxd5 19.h5 b5 20.Th3 a5 21.Tf1 Tac8 22.Tg3 Kh7 23.Tgf3 Kg8 24.Tg3 Kh7 25.Tgf3 Wit heeft niet veel anders. 25…Kg8

Zwart kon de strijd voortzetten met 25…f6, maar net als Anand was hij tevreden met remise.

    • Hans Ree