Vanavond Sinterklaasjournaal weer op tv - ‘geen grote veranderingen’

Archieffoto uit 2012: Sinterklaas maakt een rondrit nadat hij met de Pakjesboot is aangekomen in Roermond.
Archieffoto uit 2012: Sinterklaas maakt een rondrit nadat hij met de Pakjesboot is aangekomen in Roermond. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Vanavond begint Het Sinterklaasjournaal weer en dit weekend komt de goedheiligman aan in Groningen. Ondanks de felle discussie over Zwarte Piet hoeven we dit jaar geen veranderingen te verwachten, zo zegt de maker van het programma vandaag in NRC Handelsblad.

Anders dan andere jaren was er in oktober al veel aandacht voor het Sinterklaasfeest. Of eigenlijk vooral voor Zwarte Piet. In Amsterdam gingen stemmen op om Zwarte Piet niet meer zwart te maken of anders weg te laten bij de Amsterdamse intocht, het zou racistisch zijn. Er brak een felle discussie los en het hield Nederland enkele weken in zijn greep. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter dat Zwarte Piet bij de intocht in Amsterdam dit jaar gewoon welkom is.

“De roe en de zak zijn ook ooit verdwenen”

Met de beslissing van de rechter stopt de discussie niet, want er gaan wel degelijk stemmen op om de traditie - waar mogelijk - aan te passen. Toch zullen die aanpassingen tijdens de aanstaande intocht, op 16 november, nog niet zichtbaar zijn. Dat vertelt Ajé Boschhuizen, bedenker van Het Sinterklaasjournaal, vandaag in NRC:

“Wij gaan niet eenzijdig grote veranderingen opleggen. We begrijpen de gevoeligheden en volgen de discussie, maar die kan nog jaren duren, de uitkomst is ongewis. Als er iets in de maatschappij verandert, doen we daarin natuurlijk mee. De roe en de zak zijn toch ook ooit verdwenen.”

Toch worden de ‘Zwarte Pieten’ al niet meer zo genoemd. Sinds 2006 heten ze gewoon ‘Pieten’, Boschhuizen:

“Dat ‘zwarte’ hebben we geschrapt in 2006. Toen voer de stoomboot door de regenboog, waardoor sommige pieten andere kleuren kregen. Sinterklaas heeft toen verklaard dat de kleur niet uitmaakt: een piet is een piet.”

Zo begon vorig jaar Het Sinterklaasjournaal:
http://www.youtube.com/watch?v=rPqdfamTMpI

Van Aart Staartjes naar Het Sinterklaasjournaal

Een ander soort Piet zou niet de eerste verandering, wel verreweg de grootste, zijn die de intocht doormaakt. Jarenlang werd de Sint ingehaald door Aart Staartjes, bekend van Sesamstraat. Het Sinterklaasjournaal bestond nog niet, Wel waren er richting pakjesavond voor Sesamstraat door de weken heen een aantal filmpjes waarin het probleem van dat jaar zich ontwikkelde. Dat begon in de week voor de intocht en eindigde op 5 december. Daarnaast konden we kijken naar de intocht op 5 december naar een speciale aflevering van Sesamstraat waarin Sinterklaas op bezoek kwam.

Bekijk de intocht van Sinterklaas uit 1987, met Aart Staartjes:

In 2002 werden Staartjes en zijn ‘praathuis’ vervangen voor het modernere Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. Zij haalt sindsdien samen met een aantal verslaggevers ter plaatse de Sint en zijn Pieten in.

De eerste intocht met het Sinterklaasjournaal:

De laatste grote verandering volgde vorig jaar. Decennialang had Bram van der Vlugt de rol van Sinterklaas vervuld. Dat jaar droeg hij het stokje over aan Stefan de Walle. Dat was en is nog altijd - vooral voor de oudere liefhebbers - nog even wennen. De kinderen zal het weinig uitmaken.

2012, het eerste jaar met Stefan de Walle als Sinterklaas: