Thailand verliest geschil over grensgebied met Cambodja

Cambodjaanse soldaten en families bezoeken de Preah Vihear-tempel aan de grens tussen Cambodja en Thailand.
Cambodjaanse soldaten en families bezoeken de Preah Vihear-tempel aan de grens tussen Cambodja en Thailand. Foto EPA / Mak Remissa

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft in een grensgeschil tussen Cambodja en Thailand geoordeeld dat het gebied bij Cambodja hoort. De beiden landen maken aanspraak op een gebied rond de negenhonderd jaar oude Preah Vihear-tempel. Thailand moet zijn soldaten als gevolg van de uitspraak terugtrekken bij de grens.

In 1962 besliste het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag al dat de tempel zelf bij Cambodja hoorde. Thailand betwistte dat ook niet, maar vond wel dat het gebied eromheen bij Thailand hoorde. Het hof heeft nu geoordeeld dat dit niet het geval is. Een paar jaar geleden voerden de beide landen herhaaldelijk beschietingen op elkaar uit in het gebied. Daarbij vielen verschillende doden en tienduizenden burgers ontvluchtten het gebied.

Cambodja legde de zaak daarop voor aan het Internationaal Gerechtshof, dat in 2011 eerst bepaalde dat beide landen hun troepen moesten terugtrekken. Behalve een demilitarisering van het gebied gelastte het hof ook het toelaten van waarnemers van de ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische staten.

Locatie van de tempel, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat:


Grotere kaart weergeven

De hindoetempel Preah Vihear is een vervallen ruïne van 800 meter lang, die ligt op een 525 meter hoge berg in het Dongrekgebergte. Het complex werd in de negende eeuw gebouwd en vervolgens uitgebreid. Toen de tempel in 2008 vervolgens werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO laaide het conflict weer op.

Cambodjaanse soldaten op weg naar de Preah Vihear-tempeel aan de grens met Thailand. Archieffoto EPA / Mak Remissa

    • Anouk Eigenraam