Syrische oppositie bereid mee te doen aan vredesconferentie

Een lid van het Vrije Syrische Leger in de wijk Mouazafeen in Deir al-Zor, het oosten van Syrië. Foto Reuters / Khalil Ashawi

De Syrische oppositie, verenigd in de Syrische Nationale Coalitie, heeft besloten deel te nemen aan een grote internationale vredesconferentie in Genève met de regering van de Syrische president Assad. Dat meldt persbureau Reuters. De oppositie stelde wel voorwaarden waaraan eerst moet worden voldaan.

Eerder had de oppositie deelname aan een conferentie uitgesloten. Ook moeten hulporganisaties toegang krijgen tot belegerde gebieden, moeten politieke gevangenen worden vrijgelaten en de conferentie moet resulteren in een politieke overgang in het land.

Adib Shishakly, lid van de Syrische Nationale Coalitie, zei in een verklaring:

“We hopen dat deze besprekingen een eind maken aan het regime van president Bashar al-Assad. Bashar Assad heeft geen rol in de overgangsfase en de toekomst van Syrië.”

De coalitie maakte daarmee duidelijk dat het niet afziet van de eis dat Assad moet opstappen. Rusland en de VS hopen dat eind dit jaar de vredesconferentie nog kan plaatsvinden. Naar verwachting zal de oppositie ook komen met een lijst van namen voor interim-ministers en een interim-premier.

    • Anouk Eigenraam