Straten liggen vol met doden

Tyfoon Haiyan kost duizenden mensen het leven, schattingen over aantal slachtoffers lopen sterk uiteen

Inwoners van Tacloban bedekken hun neus om de geur van ontbindende lichamen tegen te houden. Foto AP

De schaal van de verwoesting die de tyfoon Haiyan heeft achtergelaten in delen van de Filippijnen is te vergelijken met die van de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië van 2004. Veel bewoners werden overspoeld door een zes meter hoge golf. Gevreesd wordt dat alleen al in de stad Tacloban op het eiland Leyte duizenden doden zijn gevallen.

In Tacloban, een stad met 220.000 inwoners, hingen op sommige plaatsen lijken in de bomen, terwijl trottoirs vol lagen met lichamen van slachtoffers, meldde het persbureau AP vanmorgen. Veel mensen zijn ook verpletterd door instortende gebouwen. Vanuit de lucht bekeken lijkt de verwoeste stad op een reusachtige vuilnisbelt.

Velen hebben dierbaren verloren. Bernadette Tenegra (44), een lerares, vertelt over de laatste ogenblikken met haar dochter, die zwaar gewond was nadat ze was doorboord door versplinterde houten balken. „Laat me maar los, ma, breng jezelf in veiligheid”, riep ze tegen haar moeder. „Ik hield haar vast en zei haar vol te houden, maar ze gaf het gewoon op”, aldus Tenegra in de Philippine Daily Inquirer.

Overlevenden speuren in de puinhopen van hun huizen naar familieleden en bruikbare bezittingen. Hulp is er nog nauwelijks.

Ook uit de provincie Samar, waar de tyfoon het eerst boven land kwam, komen berichten over enorme verwoestingen. In de stad Guiuan liggen eveneens lijken op straat, deels toegedekt met dekens. „Ik heb geen huis, geen kleren, ik weet niet hoe ik mijn leven weer op gang moet krijgen”, zei een huilende vrouw tegen een Filippijns camerateam. „Ik ben zo in de war. Ik weet niet wat ons is overkomen. We vragen hulp. Ik vraag allen die een goed hart hebben, help alstublieft Guiuan.”

Zulke noodkreten vielen ook te beluisteren op het vliegveld van Tacloban, meldde het persbureau Reuters. „Help ons, help ons”, riep een vrouw naar arriverende journalisten en hulpverleners. „Waar is president Aquino? We hebben water nodig, we hebben erge dorst. Wanneer haalt u de lichamen van de slachtoffers uit de straten weg?”

Verstoken van drinkwater, voedsel en medicijnen gaan veel bewoners op strooptocht door deels verlaten huizen en winkels. Videobeelden uit Tacloban lieten zien hoe inwoners elektronische artikelen stalen, mogelijk om die voor voedsel te verkopen. Ook pinautomaten werden leeggeroofd. Een winkeleigenaar poogde dieven weg te houden met een pistool.

Hulpkonvooien zouden evenmin veilig zijn voor plunderingen. Bewoners van zwaargetroffen plaatsen in de buurt van Tacloban zijn volgens lokale functionarissen op weg naar de stad op zoek naar voedsel en drinken. De ordehandhaving wordt daardoor nog moeilijker.